Bevara det goda som anförtrotts dig genom den helige Ande som bor i oss.
2 Timoteusbrevet 1:14

Världen idag

Han är homosexuell och lyckligt gift – med en kvinna

Teologen Ray Baker har attraherats av killar så länge han kan minnas. Efter en brottningskamp med Bibeln kom han fram till att det inte var Guds vilja att han skulle ge utlopp för sina homosexuella känslor. I dag är han lyckligt gift med en kvinna och har en son. – Jag trodde aldrig att livet skulle bli så här bra, säger han.

Rekommenderat · Publicerad 12:07, 27 dec 2017

Att växa upp i en konservativt kristen familj i 70-talets USA var inte det lättaste för den som insåg att han drogs till personer av samma kön. Det fick Ray Baker, numera teolog och verksam inom Apologia – Centrum för kristen apologetik i Sverige, erfara.

– Jag har haft homosexuella känslor så länge jag kan minnas, berättar han.

– Först hade jag inte klart för mig vad det handlade om. Bögar var ”fjollor” som man gjorde sig lustig över, och inte något som jag tänkte hade med mig att göra.

I puberteten insåg han dock att han inte kunde förneka sina känslor för andra killar. Att berätta för föräldrarna, som hade kommit till tro under Rays uppväxt, fanns inte på kartan.

– De var vad man skulle kunna kalla fundamentalistiska, säger han.

Så Ray dolde sina känslor inom sig. Samtidigt utvecklade han en längtan efter att lära känna Gud och tjäna honom.

Efter gymnasiet började Ray studera teologi. Det dröjde inte länge innan han hade lusläst allt som Bibeln säger om homosexualitet.

– Jag kunde inte komma ifrån att Bibeln verkade ta avstånd från homosexuella relationer, säger Ray och betonar att han läste Bibeln med öppet sinne, utan att vilja ”läsa in” vare sig det ena eller andra synsättet.  

Slutsatsen blev att Ray bestämde sig för att leva i celibat. Att följa Guds ord var viktigare än att följa sina känslor, resonerade han.

– Samtidigt var jag arg på Gud. Den innerliga bön jag bad under många år var: ”Gud, gör mig normal.” Men jag verkade inte få något svar på den bönen.

Ray läste alla teologiska böcker han kom över i ämnet – både de som bejakade homosexualitet och de som tog avstånd från den, men inte heller dessa fick honom att ändra uppfattning.

– Om någon skulle ha anledning att ändra uppfattning så var det jag, tro mig. Men hur jag än vred och vände på det var de bejakande tolkningarna mer ogrundade.

Ray Baker berättar att han har ändrat uppfattning i en rad teologiska frågor genom åren – men inte i frågan om homosexualitet.

1991 firade Ray jul i en alpstuga i Schweiz tillsammans med några kompisar. I gänget fanns en kvinna som hette Kay. Ray tyckte att hon var glad, spontan och full av livsglädje och kände att han ville lära känna henne bättre. 

– Jag vågade ha en dröm om att jag skulle kunna gifta mig med en kvinna och få familj, men jag visste inte hur, berättar han.

Efter alpsemestern skrev Ray ett brev till Kay och förklarade att han tyckte att hon var intressant. Det hela ledde till en tids brevskrivande. Ray bodde vid den tiden i Paris och Kay i Budapest.

Så en dag, när Kay var och hälsade på Ray, kom frågan. De hade varit i slottsparken i Versailles, promenerat i höstlöv med Rays hund vid sin sida, och var nu på väg därifrån.

”Berätta något om dig själv som jag inte vet”, hade Kay då sagt. Ray visste att om de skulle kunna ha en framtid ihop var han tvungen att vara ärlig.

– Jag sade som det var och började gråta hejdlöst.

Kay visste inte vad hon skulle säga, utan höll bara hårt om Ray. Lite senare frågade hon vad det hela innebar för dem.

– Jag svarade att jag inte visste, men att jag ville göra ett försök. Så frågade jag henne: "Är du villig att vandra den vägen med mig?”

Det ville Kay.

Försöket visade sig bli lyckat. I dag är Ray och Kay gifta och har en 18-årig son.

Är du kär?

– Ja, det är jag definitivt. Det är något som har vuxit fram så småningom.

Ray känner även en fysisk attraktion till sin hustru. Han minns en dag då de dejtade och stod utanför Kays radhus i Budapest och kramades. Plötsligt upplevde han en fysisk attraktion till henne och började nästan skämmas.

Men sedan insåg han: "Det här är ju ett bönesvar!"

– Jag blev väldigt berörd, berättar Ray och får tårar i ögonen.

Ray Baker är i dag öppen med sin kamp, även om den inte är något han skyltar med. Han berättar att han, då han undervisade på Credoakademin, en gång fick frågan: ”Har Gud helat dig?”

– Jag tänker inte riktigt så. Pray away the gay (Be bort det homosexuella) – det funkar inte. Men jag har vuxit som människa och i mitt sätt att relatera till mig själv, till Gud, till män och till kvinnor. Det har skett en förändring, men jag skulle inte säga att jag är helad.

– Känslorna finns kvar, men samtidigt har jag en djup och överlåten kärlek till min fru, fortsätter han.

Enligt Ray Baker är kamperna han får utkämpa inte annorlunda än dem andra gifta män har.

– Även en heterosexuell säger ju nej till andra personer. Man väljer att säga ja till sin hustru.

En annan fråga som Ray har fått är: ”Men känner du inte att du går miste om något?”

– Det anser jag inte, säger han.

Han ger ett exempel: Ray tycker om att dricka öl ibland. Det gör inte hans hustru; bara lukten av öl får henne att rygga tillbaka. Av hänsyn till sin hustru dricker inte Ray öl i hennes närvaro.

– Min relation till henne är viktigare än den korta njutning som jag får av en öl.

På samma sätt resonerar han kring homosexualiteten.

Har du något tips på hur man, oavsett om man är homo- eller heterosexuell, hanterar tankar som man vet är fel?

– Det är otroligt viktigt att ha några goda vänner som man träffar regelbundet och kan blotta sig inför, som man kan hållas ansvarig inför. Detta gäller oavsett vad man brottas med.

Vad skulle du vilja säga till den som kämpar med sin sexuella läggning?

– När det gäller homosexuella killar skulle jag vilja säga att det är viktigt att bygga sunda, icke-erotiska, relationer med andra män. Sedan är det viktigt att förstå vad som är ens sanna identitet som människa och man. Det är väldigt lätt att ta till sig falska budskap, såsom ”Du kan inte älska en tjej”. Det är lögner. Vi ska förstå det och ta avstånd från dem.

– Det är också viktigt att förstå vad Bibeln säger om Guds tanke med sexualiteten.

Vilket är ditt bästa relationsråd?

– Att våga vara sårbar, öppen och ärlig. Man tar en viss risk när man älskar en person – man utsätter sig för risken att bli sårad.

– Sedan ska man inte gå in i en relation och tänka att "hon kommer möta mina behov”, utan "jag vill hjälpa henne att bli den person som hon vill bli, och som Gud vill att hon ska bli". Det handlar om den självutgivande kärleken som Bibeln talar om.

När det gäller äktenskap har Ray ytterligare ett råd: Gå in i det som om du ska flytta till en ny kultur.

– Jag och Kay har inte bråkat en enda gång. Det säger jag inte för att göra vårt äktenskap till en mall. Jag tror att en anledning till det är att vi hade bott i olika länder innan vi träffades. Vi insåg båda att äktenskapet var som att flytta till ett nytt land: Man måste acceptera och omfamna även det man inte förstår rent logiskt.  

Ray Baker har hängt med i den senaste tidens frikyrkliga debatt om Libris böcker som bejakar homosexualitet.

– Jag har inte läst dem, så jag ska inte kommentera dem. Men jag kan generellt säga följande: Å ena sidan förstår jag präster och pastorer som vill visa kärlek mot homosexuella; det är beklagligt om någon har blivit dåligt bemött.

– Å andra sidan tror jag att vi gör dem en björntjänst om vi försöker slå exegetiska kullerbyttor och vrida på Bibelns budskap bara för att få fler människor till kyrkan. Det är inte rättvist vare sig mot de homosexuella eller mot människor i församlingen.

55-åringen berättar att han en gång var på en gudstjänst där det predikades över 1 Korintierbrevet 6, där Paulus inkluderar ”män som ligger med andra män” på en lista över olika synder. Predikanten sade då något i stil med: ”Vi ska inte jämföra det med dagens homosexuella relationer. På den tiden var de homosexuella relationerna en del av ett maktmissbruk.”

– Jag blev så arg och ledsen. Dels är det faktafel – det fanns jämställda homosexuella par under antiken – dels är det ett slag i ansiktet på oss som har kämpat med det här hela livet och valt att leva efter Guds ord. Det var som om predikanten sade: ”Såja, du hade inte behövt anstränga dig så mycket.” Jag kände mig kränkt.

Ray betonar dock att kampen har varit värd att utkämpa.  

– Jag upplever en sådan enorm glädje över att vara tillsammans med min fru. Jag minns de första åren, när vi var nygifta, hur jag längtade hem varje eftermiddag bara för att få vara med henne. Jag är fylld av en sådan glädje som jag inte vågade tro skulle bli sann när jag var 20 år.

– Ibland när jag sitter i samtal med kristna ungdomar som brottas med oönskade homosexuella känslor säger jag: "Hur länge skulle du vara villig att vänta om du kan få allt det jag har fått?" Jag tycker att det var värt att vänta, absolut.

Den innerliga bön jag bad under många år var: ”Gud, gör mig normal.” Men jag verkade inte få något svar på den bönen.
Vi gör dem en björntjänst om vi försöker slå exegetiska kullerbyttor och vrida på Bibelns budskap bara för att få fler människor till kyrkan.

Ray Baker

Ålder: 55

Familj: Hustrun Kay och 18-årige sonen David

Bor: Sköndal, Stockholm

Yrke: Teolog och författare. Har bland annat skrivit Det där med Guds vilja: Brev till min son, C S Lewis: Förnuft och fantasi, samt När fikonträdet inte blomstrar mer: Habackuks budskap i dag.

Nya frihetsvindar i spåren av Kinas absurt hårda coronapolitik

Ledare Folkliga protester på gator och torg är det vanligaste sättet för medborgarna att nå politisk... onsdag 30/11 00:10

Efter protesterna – Kina lättar på vissa restriktioner

Kina. Kina lättar på vissa restriktioner i ett försök att dämpa protesterna. Men polisnärvaron i flera av... tisdag 29/11 18:00

Var kan en jude gå med högburet huvud?

Israelkrönika USA diskuterar i dagarna antisemitism. Diskussionen har pågått länge redan, men efter att rapparen... onsdag 30/11 00:00
E-tidning
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier