Nyheter

4 600 allvarliga misstänkta biverkningar av vaccinet

Andnöd och propp i lungan är ett par av de hittills, relativt få, rapporterade allvarliga biverkningarna av covid 19-vacciner. Även efter den stora vaccinationen mot svininfluensa 2009/2010 rapporterades allvarliga biverkningar. Foto: Johan Nilsson/TT
Veronica Arthursson, enhetschef på Läkemedelsverket. Foto: Jeanette Hägglund

Av totalt 58 775 hittills rapporterade misstänkta biverkningar av covid 19-vaccin har 4 666 bedömts som allvarliga av rapportör. 273 dödsfall hos vaccinerade personer har rapporterats men det går inte att bevisa att dödsfallen har någon koppling till vaccinet, uppger Läkemedelsverket.

Publicerad Uppdaterad

Av de 4 600 rapporter om misstänkta allvarliga biverkningar som inkommit till Läkemedelsverket finns en stor bredd. Det handlar exempelvis om andnöd och propp i lungan med 285 respektive 258 fall. Vanligast bland de inrapporterade allvarliga biverkningarna är feber (841), huvudvärk (795) och trötthet (673).

Enligt Veronica Arthursson, enhetschef på Läkemedelsverket, har även 273 dödsfall bland människor som fått covid 19-vaccin hittills inrapporterats. Att dödsfallen skulle bero på själva vaccinet går dock inte att bevisa, framhåller Läkemedelsverket.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS