Opinion

Viktigt att påminnas om personlig krisberedskap

Publicerad Uppdaterad

Varje hem bör ha ett beredskapslager av förnödenheter, där åtminstone en rejäl dunk med vatten bör ingå

Dagen före nyårsafton vaknade de flesta av oss boende i centrala Karlskrona upp till en tillvaro utan en enda droppe vatten i våra kranar. Orsaken visade sig vara en läcka modell större, som omvandlat en del av stadens busstorg till en mindre swimmingpool samt tagit bort det mesta av det som rörmokaren benämner som tryck i vattenkranen.

Under de efterföljande dagarna har ett av de allmänna samtalsämnena handlat om hur det var att, plötsligt och oväntat, tvingas gå till jobbet utan att ha kunnat duscha, dricka kaffe eller borsta tänderna. En släktings arbetskamrat dök upp på jobbet med intorkat schampo i håret, vilket fick sköljas bort på arbetsplatsen som ligger utanför centrum och därmed inte var drabbad av läckan.

Jag gick en sväng på stan och besökte bland annat ett populärt kafé alldeles intill Stortorget. Hade de kunnat servera sitt goda kaffe till morgonpigga gäster? Jodå, de hade hunnit brygga kaffe innan vattnet försvann, och dessutom haft ”turen i oturen” att ha få gäster under just dessa timmar. Disken hade de däremot tvingats stapla på hög och se som ett senare bekymmer att ta itu med.

Jag kom att tänka på hemtjänsten, där jag haft förmånen att arbeta under många år, och slog därför en signal till en av enhetscheferna för den kommunala hemtjänsten. Hur var situationen för äldre och personal en morgon som denna? Chefen kunde meddela att de flesta av hemtjänstgruppens kunder haft tillgång till vatten i sina respektive kylskåp, vilket räckt till morgonkaffe och tandborstning.

Vattenbristen hade dock snabbt fått konsekvenser i form av att insatser som duschar fått planeras om till en annan dag. Enhetschefen berättade att man inom hemtjänstens ledning noga följer utvecklingen samt att man förfogar över en plan om hur vatten till de äldre ska säkras i händelse av långvarig vattenbrist i kranarna.

Den här gången gick det ingen nöd på oss Karlskronabor. Kommunen ställde snabbt ut en vattentank, där dunkar kunde fyllas på, och efter några timmar var vattnet tillbaka i kranarna. Men vi fick alla en påminnelse om vattnets betydelse, och om vikten av att lyssna till MSB:s rekommendation, som numera ofta torgförs i vår oroliga tid: att varje hem bör ha ett beredskapslager av förnödenheter, där åtminstone en rejäl dunk med vatten bör ingå.

Flera har uttryckt att fredagen blivit en liten väckarklocka.

Återstår att se om vi Karlskronabor som tidigare saknat ett personligt beredskapslager nu kommer att ta tag i frågan. En del av oss har en tendens att snabbt låta saker falla i glömska …

Powered by Labrador CMS