Opinion

Traditionellt trams

I ett inlägg på DN Debatt i söndags försöker Anna Ekström, generaldirektör på Skolverket, och Claes-Göran Aggebo, undervisningsråd på samma myndighet, bringa klarhet i vilket lagutrymme som finns för att fira skolavslutning i kyrkan. Debatten om skolornas firande av våra traditionella högtider börjar snart bli lika traditionsbunden som traditionerna själva.
Bakgrunden till debatten är förstås den nya skollagen, som ännu striktare markerar att all utbildning ska vara icke-konfessionell. Skolverkets bägge debattörer menar att skolavslutningar mycket väl kan firas i kyrkan, så länge Gud lämnas kvar i vapenhuset, eller kanske snarare på kyrkbacken.
Så här skriver de: "Men är det då möjligt att över huvud taget ha en samling i kyrkan i advent som ju i sig är en religiös högtid? Vi menar att det är möjligt. En sådan samling får dock inte rymma religiösa inslag som bön, välsignelse, trosbekännelse, predikan eller annan form av förkunnelse. Det är därför inte tillåtet att ha en adventssamling i kyrkan om prästen förmedlar religiösa budskap."

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS