Debatt
Tech-jättarnas nedstängning kan hota amerikanskt rättsarv
Vänstern i USA har satt sin prägel på landets rättsväsende, vilket kan ha betydelse när talet om röstfusk utretts och techbolagen stängt av konservativa röster från sociala medier. Det menar Carl Johan Ljungberg, doktor i statsvetenskap, och skriver att sådan information förtigs i svenska medier.
När opinionsstormen efter Kapitolium-rabaldret rasar som värst kulminerar inte bara en unikt hätsk presidentvalshöst. Det syns även tecken på att USA:s roll som rättsstat utmanas. För hur detta upplopp har rapporterats visar på att medierna har glömt – eller inte vet om – hur stark viljan att hävda rättens oberoende tidigare har varit i USA och hur den rätten på senare år har politiserats.
Man ser ofta USA:s domstolar som värn för juridisk kompetens. Många tror på konstitutionen som den skapats. Men vi vet samtidigt att åren efter 1968 betydde att samhället i väst radikaliserades, gamla institutioner förkastades. Att denna vilja att riva och bygga nytt också gällde rättsfrågorna och juristutbildningen nämns mera sällan.
På 1970-talet lockades studenter på USA:s juridikutbildningar att pröva då populära vänsterteorier, medan arvet från konstitution och grundlagsfäder nedvärderades. Man skulle inte bara tolka och tillämpa lagen; den borde tjäna en radikal samhällsförändring. Unga advokater nöjde sig inte med att bistå klienter som sökte få rätt i sina mål, utan uppsökte själva individer villiga att stämma myndigheter och företag.
ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL
2 månader för 10 kr!
KÖP
Världen idag
DIGITAL
129,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
HELG
159,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
PAPPER
189,-
kr/månad
KÖP