Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Stämplar och etiketter

Opinion · Publicerad 00:00, 31 aug 2012

Den som har blivit stämplad vet att det gör ont. Det gäller såväl inom fotbollen som inom samhällsdebatten. En stämpel ger märken och smärtar. Etiketter vållar inte smärta på det viset, men de för med sig andra konsekvenser. Ingen vill ha fel etikett på sig. Då känner man sig obekväm och instoppad i en box man inte vill vara i. Om etiketten har suttit länge kan den vara svår att få bort. Det blir lätt rester kvar.

Just därför borde vi alla – inte minst vi kristna – vara försiktiga med att stämpla och etikettera andra människor. I det offentliga samtalet finns ett antal stämplar och etiketter att tillgripa. Vissa är mer effektiva än andra. Den som stämplas och etiketteras som homofob, islamofob eller främlingsfientlig i vår tid blir betraktad som paria. Den som väljer att använda och förmedla dessa stämplar och etiketter bär därför ett stort ansvar. Det är ingenting att ta enkelt på. Enskilda personer och hela sammanhang kan få betala ett högt pris för sådant.

För den som har onda avsikter kan det vara smidigt att använda någon väl vald stämpel eller etikett för att avfärda någon meningsmotståndare. För den som inte vill ta en saklig diskussion kan stämplar och etiketter också vara en hjälp. De flyttar snabbt fokus från saken. När argumenten tryter är det inte ovanligt att somliga debattörer börjar leta i fickorna efter stämpeldynor och etikettark. Effektivt förstås, men knappast rent spel.

Mot bakgrund av detta är det svårsmält när tre kristna forskare på debattplats i tidningen Dagen hävdar att Svenska Evangeliska Alliansen (SEA) ägnar sig åt främlingsfientlighet. Påståendena underbyggs med ett antal meningar som författats av styrelseledamoten Mats Tunehag. Ryckta ur sitt sammanhang förmedlar de en bild av muslimer som man kan reagera på. Satta i sin helhet är de mer begripliga. Då framkommer en mer seriös idédebatt. Om sharialagar, blasfemilagar, kvinnosyn och annat viktigt.

Den som tar del av SEA:s arbete, till exempel på deras hemsida, märker också snart att kampen för religionsfrihet, yttrandefrihet och samvetsfrihet är central. Engagemanget för förföljda och flyktingar är också tydligt. Stefan Swärd, som är ordförande i SEA och även ledarskribent på Världen idag, deltog alldeles nyligen i en blockad i Märsta. Detta för att åstadkomma en mer human flyktingpolitik. För detta engagemang blev han hårt kritiserad och vissa ville till och med landsförvisa honom.

Som kristna måste vi förstås med emfas ta avstånd från främlingsfientlighet. Det är inte ett val, det är obligatoriskt. Bibeln har kraftfulla uppmaningar till att ta väl hand om främlingar. Varje form av främlingsfientlighet står därför i bjärt kontrast mot kristen tro och kristna värderingar. Muslimer – och människor av andra religioner – har samma värde som alla andra människor. Vi är skyldiga att behandla alla människor med respekt och kärlek.

Idédebatten om islam måste ändå få föras. Som kristna måste vi tåla att vår tro, våra lärosatser och våra värderingar granskas. Humanisterna är kanske mest ihärdiga i att kritisera oss. Och det måste vi välkomna, eller åtminstone uthärda. Vi argumenterar förstås tillbaka med full kraft och ifrågasätter sekulär-humanismen minst lika mycket. Men vi är positiva till samtalet. På samma sätt måste det vara möjligt och tillåtet att kritisera islam. Det är av största vikt att samtalet är på idénivå och inte på personnivå. Som kristna älskar vi muslimer, men vi ifrågasätter stora delar av islam. I ett pluralistiskt samhälle är detta självklart. Det är själva syret i det demokratiska samtalet.

Den som vill hitta främlingsfientlighet gör nog klokt i att sätta söklyset på andra sammanhang än SEA. Stämplarna och etiketterna bör sparas till de verkliga rasisterna. I kampen mot rasism och främlingsfientlighet borde kristenheten samfällt kroka arm.

Majoritet vill fälla regeringen Löfven

Regeringskris. Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en... torsdag 17/6 16:00

Om frikyrkan och samkönade relationer

Ledarkrönika Debatten har gått hög sedan Joel Halldorfs text i Expressen om att frikyrkan fullt ut bör acceptera... torsdag 17/6 00:10

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier