Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Öppet brev till Svenska kyrkans ledarskap

Opinion · Publicerad 00:00, 29 okt 2012

Jag skriver detta med anledning av de förändringar i gudstjänsten och kyrkans verksamhet i stort som skett under ett antal år. Låt mig först tydliggöra en sak. Jag uppskattar Svenska kyrkan. Det är ett privilegium att få vara del av en obruten tradition av luthersk teologi och svensk kyrkohistoria som sträcker sig bakåt ända till medeltiden.

En teologisk tradition som satt en ära i att hålla tron och nåden högt, och Kristus på sitt banér. Sedd med utgångspunkt i sina bekännelseskrifter och sin tros­bekännelse tycks det vara en kyrka att glädjas över. Och än i dag kan man höra de i Gud stolta 1500- och 1600-talspsalmerna tona ur piporna på ibland lika gamla kyrkorglar. En vaken kyrkobesökare kan dock ana oråd redan där. I genomsnittliga svenskkyrkliga gudstjänster spelas psalmerna alldeles för långsamt. Som en urvattnad kvarleva av det ursprungligen upplyftande, gripande och manande budskapet. Att spela ”Vår Gud är oss en väldig borg” som om den vore en Taizéhymn blir inte meditativt och kontemplerande. Det blir tråkigt och frustrerande. En petitess, kan man tycka. Men jag tror att det är en yttring av ett större och mer djupgående problem.

Det är ingen hemlighet att en betydande del av ledar­skapet i Svenska kyrkan under många årtionden dominerats av en viss teologisk och ideologisk riktning. Vi kan, med rätta, använda termer som liberalteologi, postmodern teologi, vänsterideologi och dylikt för att beskriva dessa åsikter. Det är heller ingen hemlighet att samma ledarskap vill förankra dessa teologiska och ideologiska strömningar i församlingslivet, i gudstjänsten samt i kyrkans verksamhet i stort. Terminologin är dock inte lika viktig som vad detta i praktiken innebär för lekmannen. Och här, svenskkyrkliga ledarskap, kommer min poäng.

Jag vill, nej, jag kräver som kyrkoskattebetalande medlem att ni svart på vitt, tydligt så att hela det sociala spektrat av Svenska kyrkans medlemmar kan förstå, i punktform, redogör för vad det är ni vill göra med Svenska kyrkan.
Vi är många som uppskattar, ja till och med älskar, Svenska kyrkan. Vi är många som skälver i djupet av vår själ över tanken att lämna henne. Vart skulle vi gå?! Men när vi går i mässan och prästen inte ens ger oss förlåtelsen på Kristi uppdrag utan i stället en massa pseudoterapeutiskt dravel om att ”gå vidare i livet”. Och när vi i predikan blir tilltalade som om vi vore barn, tittandes på något av 1970-talets ideologiska barnprogram, så söker sig den skälvande tanken allt närmare handling.

Jag är trött på att ni gömmer er bakom ärevördiga titlar och positioner i kyrkans toppskikt. Jag vördar dessa titlar och positioner, som en del av Kristi kropp, men kan jag lita på er som bär dem? Jag är trött på ert översittaraktiga fridsamt nedlåtande sätt att tilltala de bröder och systrar som inte delar er agenda.
Jag kräver, i demokratins namn, att ni ger oss alla en ärlig chans att ta ställning till era mål med vår svenska kyrka. Kom ihåg: Tydligt. I punktform. Rediga handfasta svar. Kom igen! Vi är många som väntar!

Nasrin Sjögren,
student och samhällsdebattör

John Ortberg tvingas bort från pastorstjänst

Den kände teologen och författaren John Ortberg tvingas lämna rollen som pastor i den amerikanska... tisdag 4/8 14:50

Sven var svårt coronasjuk – ”Gud botade mig mirakulöst”

Covid-19. I mars insjuknade Sven Almkvist i covid-19 med kraftig värk och hög feber. Bönegruppen kom överens... tisdag 4/8 14:00

Förblindad woke-kultur trasar sönder kultur

Ledare Med nya tider kommer nya ord, som det importerade ordet woke. Det har sin bakgrund i... tisdag 4/8 00:00

Nätjättar ställdes mot väggen – anklagades för ”censur”

USA. ”Techjättarna är ute efter konservativa.” Det sade republikanen Jim Jordan förra veckan då ledarna... tisdag 4/8 08:00

Senaste nytt

    Sven var svårt coronasjuk – ”Gud botade mig mirakulöst”

    Covid-19. I mars insjuknade Sven Almkvist i covid-19 med kraftig värk och hög feber. Bönegruppen kom överens...

    Varför visar sig inte Gud tydligare?

    Mot väggen Varför visar sig inte Gud tydligare?/Bengt