Opinion
När oljan inte kan vara deras allt söker stater fred och utbyte
Många oljeproducerande länder i arabvärlden är livrädda för att den totala efterfrågan på olja minskar. Därmed är det ingen slump att flera länder nu söker sig mot en fred med Israel – de inser att oljan inte kan vara deras allt för alltid, skriver Ulf Cahn.
Foto: Hassan Ammar/AP/TT
Det finns ett gammalt judiskt skämt om varför det tog fyrtio år för israeliterna att komma till sitt land, Israel: för att man fick gå omvägar för att komma till det enda landområdet i Mellanöstern där det inte finns olja …
Ett typiskt judiskt skämt förstås, men jag kom att tänka på det häromdagen när jag läste att oljebolaget BP kommit med en prognos. De talar om en närmast total kollaps för oljemarknaden under det kommande decenniet. Innan har man trott att ”peak oil”, höjdpunkten för oljeanvändning i världen, skulle inträffa år 2030. Nu säger man att denna höjdpunkt redan kan ha nåtts under förra året.
BP tror att marknaden aldrig kommer att återhämta sig efter coronapandemin. Man räknar med att merparten av dagens fossila drivmedel till större del ersatts av el inom trettio år och att den totala efterfrågan på olja minskar med 55 procent fram tills 2050. Detta enligt deras huvudscenario – det kan gå snabbare.
ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL
2 månader för 10 kr!
KÖP
Världen idag
DIGITAL
129,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
HELG
159,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
PAPPER
189,-
kr/månad
KÖP