Opinion
Mordet på Khashoggi och den globala ekonomin
Aktivister protesterade på torsdagen utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi.
Foto: Lefteris Pitarakis / AP / TT
Turerna kring mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi har förundrat en hel värld. Ännu har visserligen inte detaljerna runt hans död kunnat bekräftas, men det mesta tyder på att ett sällsynt brutalt mord har begåtts. Helt klart är att han har blivit dödad av personer på det konsulat som i normala fall borde ha till uppgift att värna såväl hans liv som hans mer generella rättigheter.
Men trots den internationella uppståndelsen är inte fallet Khashoggi unikt. Saudiarabien kränker nämligen regelbundet de mänskliga rättigheterna, ofta på ett hårresande sätt. Minns den saudiske bloggaren Raif Badawi, som förutom tio års fängelse dömdes till 1 000 piskrapp för att ha ”hädat islam”. Enligt uppgift avrättas i snitt en person varannan dag i landet – ofta genom halshuggning.
Samtidigt kan det vara värt att vidga blicken när vi ska diskutera vilka konsekvenser fallet Khashoggi borde få. Visst är det sympatiskt att så många delegater till investeringskonferensen Future Investment Initiative i Riyad valde att ställa in sina resor. Som någon uttryckte det: ”Man vill ju inte sitta öga mot öga med en påstådd mördare.”
ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL
2 månader för 10 kr!
KÖP
Världen idag
DIGITAL
129,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
HELG
159,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
PAPPER
189,-
kr/månad
KÖP