Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Lukas Berggren: Vem är det som har erkänt vad?

Opinion · Publicerad 00:01, 14 nov 2014

Redan i den röd-gröna regeringsförklaringen tillkännagavs att man hade för avsikt att erkänna "staten Palestina". Nu har så skett och erkännandet är olyckligt av flera skäl. Ett uppenbart skäl är att vårt lands relationer med Israel försämras. Israels ambassadör till Sverige ka­llades också hem så snart regeringen meddelade sitt erkännande. Det är en tydlig markering från Mellanösterns enda demokrati.

En fråga som uppstår efter erkännandet är: vem har erkänt vad? Frågan rymmer två delfrågor. En formfråga om vem som har gjort erkännandet, eller vilket stöd det har. Men också en sakfråga om vad som har erkänts. Låt oss börja med formfrågan om avsändaren.
Alldeles oavsett vad man anser om erkännandet i sig måste man konstatera att frågan har hanterats klantigt. Stefan Löfvens regering har utgett sig för att vara en "samarbetsregering". I regeringsförklaringen sade Löfven följande: "Regeringen kommer att ta sin fulla del av ansvaret. Vi tänker vara en samarbetsregering för hela Sverige. Vi kommer att söka breda uppgörelser i riksdagen för att säkra centrala politiska reformer."

Det är svårt att tolka Löfvens ord om samarbete som annat än floskler. Beslutet att erkänna en palestinsk stat har inte förankrats i utrikesnämnden, vilket inte är lag men väl praxis. Beslutet är inte heller på annat sätt förankrat i riksdagen. Inte heller har de nordiska länderna involverats. Sist, men inte minst, har regeringen gått förbi EU, som har en gemensam utrikespolitik. Eftersom en rödgrön regering inte har berättat före valet vilken gemensam politik man avser driva efter valet, är det nog få väljare som har uppfattat att detta var en av frågorna som skulle avgöras först. Den folkliga förankringen är mycket osäker.

Man kan kalla hanteringen av frågan för mycket, men inte för samarbetsinriktad. Hela processen andas i stället hetsig partitaktik. Regeringen verkar ha haft bråttom med att få till stånd erkännandet och därför inte varit så noggranna med förankringen. Så frågan är: vem är det som har erkänt en palestinsk stat? Inte är det Sverige eller vår befolkning, inte är det heller Sveriges riksdag. Däremot har MP – med Israelfientliga ministrar som Fridolin, Romson och Kaplan – fått full utdelning för sin linje i regeringen. De där "breda uppgörelserna i riksdagen" Löfven talade om var tydligen inte så intressanta som det verkade.

Den andra frågan gäller innehållet i erkännandet – vad är det som har erkänts? "Därför kommer Sverige att erkänna staten Palestina", meddelade Löfven i sin regeringsförklaring. Dels vore det intressant att veta vilka gränser den hittills imaginära "staten Palestina" har. De gränserna borde, av folkrättsliga skäl, vara resultatet av fredsförhandlingar. Och de har som bekant strandat. Det finns heller inget samlat styre över det som skulle kunna utgöra en palestinsk stat. På Västbanken styr PLO/Fatah, faktiskt och fortfarande i en samarbetsregering med Hamas. Gaza styrs helt av terrororganisationen Hamas. Mahmoud Abbas betraktas närmast som "persona non grata" i Gaza och vågar heller inte av personliga säkerhetsskäl resa till Gaza.

vem är det som har erkänt vad? Det mest problematiska med beslutet är att det ger legitimitet till den av EU terrorstämplade organisationen Hamas, som har som mål att utplåna Israel. Den svenska regeringens beslut välkomnades av odemokratiska Hamas och deras vänner, medan det demokratiska Israels ambassadör kallades hem. Det är inte särskilt smickrande för den svenska regeringen att bli hyllad av terrorister, samtidigt som demokratiers ambassadörer kallas hem.

Sverige kan bättre. Därför lanserar Världen idag ett upprop emot regeringens besked att erkänna en palestinsk stat, till stöd för demokratin Israel. Vi vill visa – både för regeringen och för Israels ambassad – att vi inte står bakom erkännandet. Skriv under uppropet och var gärna med och sprid det i olika sammanhang!

Lukas Berggren
twitter.com/lukasberggren
ledarsidan@varldenidag.se

Läs också.

 

Elise fick vittna om Jesus Kristus i Svenska Dagbladet

Media. – Berätta för mig om din tro, säger Svenska Dagbladets journalist till 85-åriga Elise Lindqvist,... fredag 30/7 13:06

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00

Landet som jag som jude alltid kan lita på och luta mig emot

Israelkommentar Jag skriver denna artikel samma dag som min mamma firar sin födelsedag. Det vill säga inte sin...

Kulturförståelse skapar mer möjligheter till gemenskap

Kommunikation är nyckeln till tillit i en relation, oavsett kultur. Med en rätt kulturförståelse...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier