De som ser upp till honom strålar av fröjd, deras ansikten behöver inte rodna av skam.
Psaltaren 34:6

Världen idag

Lukas Berggren: Terroristernas motiv är att tysta

Opinion · Publicerad 00:00, 7 jan 2015

Attentatet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris på onsdagen måste fördömas kraftfullt. 12 personer dödades och många skadades, sedan ett antal gärningsmän rusat in på redaktionen med automatvapen och öppnat eld. Detta under rop som ”Allahu Akbar” (Allah är större) och ”Vi har hämnats profeten”. Tankarna går först och främst till offrens anhöriga. Till familjer, släktingar och vänner som har mist människor de älskar.

Det är inte första gången tidningen utsätts för attentat. Redaktionen utsattes 2011 för en brandbombsattack, sedan man hade valt att publicera Muhammedkarikatyrerna.

Terroristernas motiv är lika enkelt som förkastligt: att tysta röster de ogillar. Satirtecknarna på Charlie Hebdo lyckades de tysta genom att avrätta dem. Men terrorismens syften är mer långtgående än så. Attentatet handlar inte bara om en enskild redaktion, utan om det öppna samhället. Om dig och mig. Terroristernas syften handlar inte bara om att tysta vissa genom att döda, utan om att tysta många genom att skrämma. Attacken mot Charlie Hebdo är bara ett varnande exempel. Genom detta vill de skicka en tydlig signal in i våra demokratiska samhällen. De vill få oss andra att tänka oss för innan vi skriver eller publicerar något som inte faller terroristerna på läppen. Terroristernas främsta vapen är inte automatkarbiner, utan skräck. Med hjälp av detta ondskefulla vapen vill de påverka journalister, redaktioner, politiker och andra – ja, oss alla – till självcensur.

Men var de tvungna att publicera skämtteckningar och karikatyrer som förlöjligar? Frågan ställs av en och annan. Här behöver man skilja på juridik och etikett, på det lagliga och det lämpliga. Man kan, och får, tycka att det är moraliskt fel att publicera den sortens teckningar. Man får hävda att det är både klandervärt och under all kritik att förnedra på det sättet. Om man nu tycker det. Men då bör man nog, gärna i samma andetag, vara snabb med att stå upp för den juridiska rätten att publicera samma teckningar.

Yttrandefriheten bygger nämligen på just friheten att yttra. Inte på vad andra människor gillar, eller rentav hatar att höra. Pressfriheten bygger på friheten att publicera. Inte på vad människor gillar, eller rentav hatar att läsa. Det finns gränser, absolut. Men vi kan inte låta terrorister fastslå var gränserna går. För det är just precis det de vill. De vill själva rita kartan för vad som ska vara tillåtet och inte. De vill att enbart de åsikter de själva gillar ska få yttras och publiceras. De vill helt enkelt skjuta demokratin i sank. Den här gången gällde det skämtteckningar, men det stannar knappast där. Om terroristerna får bestämma.

Därför är attentatet mot Charlie Hebdo inte bara ett attentat mot en enskild redaktion. Det är ett attentat mot oss alla. Mot det västerländska, öppna, demokratiska, fria samhället. Mot allt det som vi värderar så högt i vår del av världen. Just därför måste vi reagera. Vi får inte låta terrorn och skräckens logik segra. "Den yttersta tragedin är inte de onda människornas brutalitet, utan de goda människornas tystnad", sa medborgarrättskämpen Martin Luther King. Om vi andra tystnar har terroristerna vunnit. Låt oss därför – med både tydlighet och respekt – stå upp för det vi tror på. Men också värna våra meningsmotståndares rätt att uttrycka det som de tror på. Bara så kan vi besegra terroristernas främsta vapen – skräcken. Det öppna, demokratiska samhället behöver försvaras – också i vår tid.

Lukas Berggren
ledarsidan@varldenidag.se

Det är modigt av KD att bryta dödläget

Ledare KD har, mycket förvånande, stått i centrum för den politiska diskussionen ända sedan regeringsbildningen i januari – trots att den innebar att KD...

Slut med gamla lampor?

Elsäkerhet. Här är EU-standarden som gått de flesta förbi: Om ett halvår ska alla uttag och stickproppar till taklampor se likadana ut i hela Europa. – Det kan...