Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria.
Johannesevangeliet 8:32

Världen idag

Kyrkogård blir marknadsplats

Opinion · Publicerad 00:00, 12 okt 2012

Snart infinner sig Allhelgonahelgen, denna kristna helg då vi drar oss till minnes de nära och kära som lämnat jordelivet före oss. Vi går till kyrkogården och lägger kransar och tänder ljus och för en kort stund tillåter vi oss att tänka lite extra på döden, och på vad den innebär i våra liv.

Det är en kristen tradition, nämnde jag det? Det borde naturligtvis inte behövas men tyvärr tycks det som om detta glöms bort ibland. Som av kyrkogårdsförvaltningen som sköter om Skogskyrkogården i Stockholm – en av Sveriges och världens vackraste kyrkogårdar och ett av världsarven på UNESCO:s lista dessutom. Förvaltningen har nämligen portförbjudit representanter från Svenska kyrkan att vistas på kyrkogården under just Allhelgonahelgen.

Det låter som ett skämt och jag önskar sannerligen att det vore det. Men icke. De präster som vill stå vid Skogskyrkogårdens ingångar och finnas till hands för samtal eller bara bjuda på en kopp kaffe göre sig icke besvär. De är helt enkelt inte neutrala nog, enligt kyrkogårdsförvaltningen.

Det är en lite finare omskrivning för att de helt enkelt är kristna, och står för sin kristna tro. Det får man inte göra i Sverige i dag, det kan nämligen uppfattas som kränkande av människor av annan livsåskådning och tro. Gud förbjude att en ateist, muslim eller jude skulle infinna sig på kyrkogården under denna kristna helg och tvingas se män och kvinnor i prästmundering – det får bara inte ske i detta neutralitetens och kränkthetens förlovade land!

Förresten blir det för trångt också, om prästerna ska trängas med korvgubbarna och deras parasollförsedda, bratwurstosande korvvagnar. Eller nämnde jag inte det? Jodå, under Allhelgonahelgen flankeras varenda ingång till världsarvet Skogskyrkogården av rader av korvgubbar, som alla fått tillstånd av gatukontoret att göra kommers av en finstämd kristen högtid.

Så långt har det alltså gått med avkristnandet av Sverige att kristna präster utestängs från en kyrkogård under en kristen helg – medan pockande korvgubbar har första parkett. Det är fullkomligt horribelt, och går dessutom stick i stäv med de regler som gäller för ett världsarv. Att förvalta ett världsarv som Skogskyrkogården handlar nämligen inte enbart om att underhålla kapellen, klippa gräsmattor och plantera blommor – utan också om att förvalta den kultur världsarvet representerar.

Skogskyrkogården representerar det kristna kulturarvet. Därför är kristna präster självklara på platsen alla dagar året om – och kanske alldeles särskilt just under Allhelgonahelgen. För även om inte alla besökare är troende kristna är det trots allt den kristna traditionen som för dem till Skogskyrkogården just denna helg. Och många vill också få ett tröstens ord. Inte av en korvgubbe som vill prångla korv med bröd – utan av en präst som i sitt yrke kommer i kontakt med liv och död mer än de flesta av oss.

Nu väntar jag bara på att Stockholms stad ska portförbjuda präster från kyrkornas julfirande också, ifall någon icke kristen förirrar sig in i en kyrka och blir kränkt av julevangelium, julpsalmer och andra otäck­heter!

Carola sjöng för mamma som räddade sina barn ur brand

Edsbynbranden. Den sexbarnsmamma som räddade sina barn ur ett brinnande hus hyllas som hjälte. Nu kommer uppgifter om att Carola Häggkvist besökt henne vid...

Nu kommer tulpanerna

Vardag När granbarren är uppsopade och amaryllisen har slokat – då vill vi pynta hemmet med tulpaner.

”Arbete kan ge mening till livet”

Närbild Arbetsetik. Arbete kan ge mening till livet och bidra till långsiktig lycka. Det menar Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet. – Arbetet gör att...

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Västerås. Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...