På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Johan Lundell: Har världen fått sitt nya kalla krig?

Opinion · Publicerad 00:01, 13 apr 2015

Om en knapp månad är det 70 år sedan Tysklands villkorslösa kapitulation. En fruktansvärd diktators kamp för ett omänskligt Europa var slut. Freden firades över (nästan) hela jorden. Över hela Storbritannien högtidlighålls jubileet under flera dagar med fester, brasor, fyrverkerier och samlingar. Samtidigt högtidlighålls minnet av de många stupade som gav sina liv för att besegra tyranniet.
Att landets försvar, krigsmakten, räddade Storbritannien från att falla under Hitlers händer är en självklarhet och någonting positivt. I Sverige, däremot, får man läsa att Umeå kommun tydligen bestämt att de inte finner det lämpligt att den svenska försvarsmakten deltar i nationaldagsfirandet, då deras närvaro kunde underminera välkomnandet av nya svenskar, enligt kommunalrådet Anders Ågren (M). Så olika kan man tydligen se på ett lands försvar.

Ändå kommer firandet av "Victory in Europe-day" att smolkas i år. Och det ordentligt. I Moskva kommer Putin att fira segern med en gigantisk militärparad; inget nytt med det. På grund av Rysslands aggressioner, både vad gäller hoten i åtskilliga uttalanden, agerandet i Ukraina och alla "incidenter" landet orsakat genom att exempelvis låta stridsplan flyga med avstängda transpondrar, väljer självklart många länders inbjudna statschefer att avstå från att delta vid militärparaden. President Obama kommer inte. Inte heller ledarna från Tyskland, Storbritannien, Polen, Estland, Lettland, Litauen, Finland, Norge eller Sverige.

De som samlas i Moskva 9 maj blir istället bland annat presidenten och tillika generalsekreteraren för Kinas kommunistiska parti, Xi Jinping, Nordkoreas diktator Kim Jong-un och Vietnams president och kommunistledaren Truong Tan Sang. Dessutom kommer officiella företrädare för exempelvis Grekland och Cypern, kanske av besvikelse med utvecklingen i Europa, kanske pga möjligheten att få ekonomisk hjälp från Ryssland.
Vilka som kommer att stå sida vid sida med Putin om en knapp månad kommer att ge en antydan om vilken utveckling i Europa (och kanske i världen) vi kan förvänta oss de kommande åren. Vilka är beredda att överse med att en nation invaderar ett främmande land? Vilka länder kan tänkas välja att närma sig öst, hellre än väst?

Tyvärr ser vi ofta inte det vi inte vill se; det som är obehagligt eller som skulle kräva att vi tvingas omvärdera vår uppfattning. Vad behöver till exempel Sverige ändra på för att möta Rysslands förändring?
Klart är i alla fall att spänningarna mellan Ryssland och väst växer; att Ryssland upprustar sin krigsmakt, att de genomför olika aggressioner mot grannländer och att verbala hot från ryska militärer kommer allt tätare. Det är märkligt att läsa att Encyclopædia Britannica och andra uppslagsverk nämner dessa – och liknande – företeelser under uppslagsfrasen "cold war". Har världen fått sitt nya kalla krig? Jag tror det.

Johan Lundell
debattör
redaktionen@varldenidag.se

Fotnot: Besök gärna den brittiska regeringens hemsida för 70-årsminnet av freden. Det skulle vara välbehövligt att de som räddade Europa och Sverige undan nazisterna fick det tack de förtjänar – också i Sverige

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier