Brittiska dokumentärserien "Civilization: The West and the Rest" har sänts i SVT. I den frågar sig Harvardprofessorn i historia Niall Ferguson: Är västvärldens storhetstid förbi?
Ferguson betraktar samhällsutvecklingen över tid och pekar på de principiella grundvalar som gjorde västvärlden så överlägsen övriga världen. Värderingar som vi nu håller på att överge. Det handlar om konkurrens, såväl politisk mångfald som kapitalism. Det handlar om åsiktsfrihet och om respekt för fakta och vetenskap. Om rättssäkerhet och egendomsskydd liksom demokrati. Och inte minst om etik och arbetsmoral. Ferguson summerar:
"Det är inte bara det att kyrkorna står tomma. Vi tycks även tvivla på värdet av det vi åstadkommit sedan reformationen. Vi har tappat tron på de framgångsfaktorer som gjorde västvärlden så mycket rikare. Kapitalismen ifrågasätts efter skuldkrisen. Naturvetenskap blir allt mindre populärt bland unga i skolor och på universitet. Den privata äganderätten kränks av glupska regeringar som vill beskatta oss och slösa bort våra pengar."
Vi riskerar att bli ett tomt konsumtionssamhälle och en relativistisk kultur där vilken teori som helst anses mer intressant än den kultur och tradition den ersätter. Ferguson citerar GK Chesterton: "När människor slutar tro på Gud betyder det inte att de inte tror på någonting, utan att de tror på vad som helst."
Extra laddad blir Fergusons analys när han visar att västvärldens framgångskoncept samtidigt vinner terräng runt om i världen, i allt från mode och musik till kristna värden. Han besöker fullsatta kristna kyrkor i Kina med budskapet att inom 30 år kan 30 procent av Kinas befolkning vara kristna. "När man trodde att världen höll på att bli kinesisk blir kineserna mer västerländska".
Det paradoxala är alltså att vi i väst överger lärdomarna om vår civilisations framgångsrecept. Men än finns tid för räddning. Det faktum att det inte handlar om en enda faktor utan om ett helt knippe ger oss fortfarande övertaget. I Kina finns inte politisk konkurrens. Iranierna har inte religionsfrihet. Man har rösträtt i Venezuela men saknar rättssäkerhet.
Det är frihet som ännu ger väst chansen. Den frihet som behövs för att lösgöra kreativiteten som krävs om vi ska kunna lösa aktuella problem. Det största hotet mot framgång är, avslutar Ferguson, att vi förlorat vår tro på den civilisation vi ärvde och som övriga världen nu tar till sig. Jag kan inte annat än instämma.
Vi borde återupptäcka vår egen civilisation i stället för att förakta den.