Opinion
Ett försök i rätt riktning
Nu går FN-konferensen i Rio in på slutspurten. Det märks, för nu börjar regeringschefer och presidenter att dyka upp. Har just lyssnat på nye franske presidenten Francoise Hollande. Tidigare i dag lyssnade jag på FN:s generalsekreterare, Ban Ki-Moon.
Sverige har en stark representation här i Rio, kungaparet har varit med under flera dagar och medverkat i flera seminarier. Miljöminister Lena Ek är på plats och biståndsminister Gunilla Carlsson. Statsminister Reinfeldt är på ingång.
Världens länder har lyckats förhandla fram ett dokument på 49 sidor, där man har försökt komma överens. Det är inte enkla förhandlingar. USA spjärnar emot den här typen av internationella överenskommelser. EU pressar på för att få en så långtgående uppgörelse som möjligt. Utvecklingsländerna, med Kina och Indien i spetsen, vill ha en större del av kakan, och vill inte gå med på något som bromsar deras ekonomiska tillväxt.
Slutdokumentet är allmänt hållet och innehåller inte skarpa förslag. Det är nästan självklart att miljöorganisationerna tycker att det är ett urvattnat dokument. Man måste också ha en viss realism för vad den här typen av förhandlingar kan åstadkomma. När alla världens länder ska komma överens om en gemensam ståndpunkt, blir det lätt urvattnat.
Det som är positivt med denna typ av konferenser är dock att man i varje fall försöker lyfta fram de fattigaste ländernas problem och utmaningar. Att hela världen ska få tillgång till elektricitet är en kampanj som pågår och som har startats av FN:s generalsekreterare. Den frågan är på agendan här i Rio. Att få tillgång till el skulle dramatiskt förbättra de fattigas livssituation.
I Rio de Janeiro blir man återigen påmind om att vår värld är orättvis, och fördelningen av resurser är mycket orättvis. De rika länderna pratar om att göra något åt saken, men det blir väldigt lite praktiska och konkreta åtgärder utifrån en konferens som denna.
FN-systemet och en FN-konferens som denna har dock den stora fördelen att alla länder möts på hyfsat lika villkor, ett land, en röst.
ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL
2 månader för 10 kr!
KÖP
Världen idag
DIGITAL
129,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
PAPPER
189,-
kr/månad
KÖP