Opinion

Ebba Busch försvarade samvetsfrihet inom vården

Ebba Busch (KD).
Ebba Busch (KD).
Publicerad Uppdaterad

I Aftonbladet TV:s partiledardebatt i onsdags angrep återigen Annie Lööf (C) – som för fyra år sedan gick till val på temat medmänsklighet – Ebba Busch (KD) angående abort, men med en ny vinkel. Nu varnade Lööf, efter att överraskande nog ha erkänt att dagens KD inte vill ändra abortlagen, för att samvetsfrihet inom vården skulle fungera som ”abortmotståndarnas vapen”.

Hur ställer sig Kristdemokraterna till detta, undrade hon, och fick ett överraskande offensivt svar då Ebba Busch konstaterade att Sverige juridiskt är förpliktat att följa Europarådets människorättsstadga, i vilken ingår även rätten till samvetsfrihet.

Det här är något som alla svenska partier måste efterleva, också C – även om KD vill lösa frågan om vårdpersonals rätt till samvetsfrihet på arbetsplatsen och inte i en särskild lag.

Busch var också rak mot Lööf om att de båda under sina respektive graviditeter önskat en förlossningsvård som gjorde allt för att deras barn kunde födas lyckligt. 

Nog borde påminnelsen leda till en nödvändig självrannsakan hos Centerledaren att hennes tal om medmänsklighet inte hänger ihop, så länge hon fortsätter att förtiga att abortfrågan handlar om två, inte en, skyddsvärda individer.

Powered by Labrador CMS