Opinion

De saliga sångerna sänder ett viktigt budskap i vår oroliga tid

Programmet ”Saliga sånger – Nashville” på SVT har mött en våg av positiv respons, något som vittnar om behovet av budskap om hopp och försoning i en annars ofta mörk tid, menar ledarskribenten.
Programmet ”Saliga sånger – Nashville” på SVT har mött en våg av positiv respons, något som vittnar om behovet av budskap om hopp och försoning i en annars ofta mörk tid, menar ledarskribenten.
Publicerad Uppdaterad

Att vara salig är inte att gå runt och känna konstant euforisk lycka. Jesus ... säger att den som är salig samtidigt kan vara både törstig, förföljd och fattig.

”Älska den som hatar dig, välsigna den som hånar dig … endast kärleken segrar över ondska och hat.”

Orden sjungs i programmet ”Saliga sånger – Nashville”, som förra veckan sändes i SVT och som har resulterat i en flodvåg av positiv respons från tittarna. För en troende är det inte särskilt svårt att se Guds ledning i att budskap om Jesu kärlek, hopp, barmhärtighet, försoning och att avstå hämnd sjungs ut på bästa sändningstid för hundratusentals svenskar mitt i den stormiga tid som vi nu befinner oss i, med terrorhot, inflation och våldsspiral.

Gensvaret på programmet, med höga tittarsiffror och mängder av tacksamma som hört av sig till SVT, vittnar om att det finns många människor i vårt land som desperat hungrar efter äkthet och efter ett hopp som håller att bygga både livet och evigheten på, också när tillvaron här och nu krackelerar.

För det är just vad begreppet salighet handlar om. Att vara salig är inte att gå runt och känna konstant euforisk lycka. Jesus återkommer i Bergspredikan till detta begrepp och säger att den som är salig samtidigt kan vara både törstig, förföljd och fattig.

Salighet är inte primärt en känsloupplevelse utan ett tillstånd. Det handlar om en förvissning att Gud är med mig också i det svåra och har en väg för mig att vandra som ytterst leder mig till honom själv och till hans oändligt stora kärlek.

I Psalm 23 skriver kung David: ”Även om jag vandrar i dödsskuggans dal fruktar jag inget ont, för du är med mig” (v 4). Fram till denna punkt i psalmen har David benämnt Gud som ”Herren” eller ”han”. Men när han nu kommer till existensens botten blir Gud plötsligt någon han i stället kallar ”du”.

För Jesus är nära, nära oss i mörkret, i dödsskuggans dal. Det gäller oss som individer, men också oss som samhälle. I tider av oro vill Gud visa oss sin stora nåd och kärlek.  

Så låt oss hoppas att SVT hörsammar de många önskningarna om fler program med saliga sånger och med ord som gäller det viktigaste i livet, när så mycket annat som syns och hörs i vår tid kretsar kring yta och sensation.

Och låt oss komma ihåg att kyrkan har att förvalta världens viktigaste budskap om Jesu död och uppståndelse, om att det finns frid och försoning, hopp och hälsa vid korsets fot. Vi bör inte vara sena att som kristna gensvara på den längtan som nu finns bland våra medmänniskor efter hopp, efter tro och verklig mening.

Efter kärlek utan gräns.

Powered by Labrador CMS