Ledarkommentar

Berörande avslut i artigt presidentval

Tonläget har varit lågt och vänligt i den finska presidentvalsdebatten.
Tonläget har varit lågt och vänligt i den finska presidentvalsdebatten.
Publicerad Uppdaterad

Söndagens presidentval i Finland visade sig bli en överraskande jämn tillställning mellan de två i grunden mittenorienterade, liberala och osedvanligt artiga kandidaterna. Att favoriten, den borgerlige Alexander Stubb, avgick med segern följde opinionsmätningarna, däremot inte att marginalen till den gröne Pekka Haavisto blev endast 99 000 röster eller i procent 51,4 mot 48,6.

Det är för övrigt exakt samma siffror som i presidentvalet år 2000 då Tarja Halonen (S) röstades fram som Finlands första kvinnliga president, och hittills enda, genom att besegra Esko Aho (C). Faktum är att bland de som röstade på själva valdagen vann Haavisto en liten majoritet, dock inte stor nog för att ta ikapp Stubbs övertag bland förtidsväljarna.

För omvärlden och inte minst amerikansk politik finns mycket att lära av med vilken stil, vänlighet och respekt, i kristlig anda, som Stubb och Haavisto bemött varandra hela valrörelsen.

Sida vid sida stod de båda i Helsingfors stadshus och tog emot public service-bolaget YLE:s slutprognos, tog varandra i hand, tvåan Haavisto gratulerande den nyvalde Stubb – följt av att Stubb följde med till Haavistos valvaka för att tacka för en fin valrörelse. Det berörde.

Powered by Labrador CMS