Opinion

Arkeologi med politiska undertoner på Shiloh

Turister besöker de arkeologiska utgrävningarna på Shiloh.
Turister besöker de arkeologiska utgrävningarna på Shiloh.

Tel Shiloh, som ligger drygt trettio kilometer norr om Jeru­sa­lem, har de senaste åren blivit ett enormt populärt resmål. Populariteten kommer av det faktum att Shiloh är centrum för en av de största arkeologiska utgrävningarna i Israel; och man hittar ständigt nya intressanta fynd.

Emek Shaveh, en israelisk NGO (icke-statlig organisation) som arbetar med att försvara kulturarvet ”som tillhör medlemmar från alla samhällen, religioner och folk”, har länge fört en kamp mot vad de anser vara en felaktig historieframställning av organisationerna som driver Shiloh. De använder flitigt det israeliska rättssystemet för att förhindra utgrävningar, där de menar att detta sker olagligt eller medför en ”judefiering” av historien. Emek Shaveh menar att man i Shiloh ignorerar nyare historia om muslimer och kristna och bara fokuserar på den bibliska perioden.

En artikel av Associated Press, publicerad i den israeliska tidningen Ynet, skrev i förra veckan att det inte finns några bevis för att Tel Shiloh verkligen är det bibliska Shiloh. Sanningen är att identifieringen av platsen är bland de säkraste bland arkeologiska platser i Israel. Domarboken 21:19 beskriver ganska exakt var Shiloh ligger, och fynden på platsen stämmer överens med vad man kan förvänta sig.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS