Att vörda Herren är början till vishet, att känna den Helige är förstånd.
Ordspråksboken 9:10

Världen idag

Inrikesminister Theresa May tillträder som ny partiledare för det konservativa Torypartiet och blir därmed Storbritanniens nya premiärminister, den andra kvinnliga genom historien. På bilden är hon på väg till preimärministerbostaden 10 Downing Street i London. Foto: Gareth Fuller / AP / TT

Ännu en prästdotter blir ledare

Nyhetskommentar · Publicerad 12:05, 13 jul 2016

Ytterligare en prästdotter blir ny regeringschef i en stor europeisk stat. Efter Tysklands förbundskansler Angela Merkel, den första kvinnan på posten i sitt land, är det dags för en andra politisk ledare som fått sin uppväxt i ett prästhem.

På onsdag denna vecka tillträder prästdottern och inrikesministern Theresa May från det konservativa Torypartiet som ny partiledare och tillika Storbritanniens nya premiärminister. Efter legendariska Margaret Thatcher, premiärminister mellan 1979-1990, blir Therese May Storbritanniens andra kvinnliga regeringschef genom tiderna.

Medan kristdemokraten Angela Merkel (CDU), 62, uppfostrades i ett lutherskt prästhem i det dåvarande Östtyskland präglades Theresa May, som fyller 60 år den 1 oktober i år, av en barndom i en anglikansk prästfamilj.

Den nya brittiska regeringschefen är medlem i den anglikanska statskyrkan Church of England (Engelska kyrkan) och firar gudstjänst regelbundet på söndagar. En del av sin gundskoletid gick hon på en katolsk skola driven av nunnor, i övrigt gick hon på kommunala skolor.

Om sin kristna tro har Theresa May sagt att ”...den är en del av mig. Den är en del av vem jag är och därför hur jag närmar mig olika saker i livet”.

Samtidigt som Theresa May inte döljer sin kristna tro, anglikanska kyrkotillhörighet och glädje över att fira gudstjänst med andra kristna, vill hon inte göra en sak av detta.

I stället tycker hon att det är bra att man i Storbritannien inte fokuserar så mycket på den enskilde politikerns livsåskådning utan mer hans eller hennes handlingar, beslut och politiska budskap och klokskap.

Hennes huvudkonkurrent till partiledar- och premiärministerposten, Andrea Leadsom, betonade den dagliga bönens betydelse i sitt liv. Ytterligare två andra av kandidaterna till att ta över efter David Cameron (som talade om England som ett kristet land) deklarerade en klar kristen tro.

Trots att flera kristna finns bland ledande brittiska konservativa är politik ett hårt spel. Ett av de mer kända citaten från den nya brittiska premiärministern Theresa May är från 2002 då hon beskrev maktkampen inom sitt eget konservativa parti i termer av att det är ett ”vidrigt/fult parti” (”an ugly party”).

Theresa Mays föräldrar gifte sig 1955, året innan hon föddes som familjens enda barn. Modern Zaidee Mary Barnes var vid äktenskapets ingående 28 år, fadern Hubert Brasier nio år äldre och då verksam som sjukhuspräst vid ett lasarett drivet av den anglikanska kyrkan. Senare blev han kyrkoherde, i två omgångar, i olika församlingar i Oxfordshire öster om universitetsstaden Oxford.

Ingen av Theresa Mays föräldrar hade en rik bakgrund och såväl hennes mormor som farmor tjänade som hembiträde med låga löner, en erfarenhet i familjen som mycket väl kan ligga bakom hennes tydliga vilja i sitt linjetal denna vecka om sitt framtida ledarskap och politiska prioriteringar att skapa ett sammanhållet Storbritannien. Det är ett land med möjligheter för alla, inte bara för de rika och de med etablerad familjebakgrund.

Denna ideologiska hållning inom det konservativa partiet kallas för en-nations-konservatism, en socialt inriktad traditionsbunden och värdekonservativ syn på samhället, baserad på förståelsen att Det förenade konungariket (United Kingdom) måste bry sig om hela sin befolkning. Medborgarna måste känna sig som ett sammansvetsat folk där alla får plats, ses, ges möjligheter och ingen hålls tillbaka i utanförskap och fattigdom.

År 1980, vid 25 års ålder, gifte sig prästdottern Theresa Brasier med Philip May, investeringsrådgivare vid en bank. När lyckan var som störst väntade, tragiskt nog, sorgen runt hörnet.

Året efter dog fadern, då 62 år, i en trafikolycka och ytterligare ett år senare avled hennes mor, bara 54 år gammal. Paret May är barnlöst och Theresa har beskrivit att maken Philip stod som ”en klippa” i den sorg och saknad hon fick gå igenom när hon blev föräldrarlös så kort tid efter deras bröllop. En annan klippa i hennes liv, verkar det som, är den kristna gudstro hon liksom sina föräldrar funnit.

Om sin kristna tro har Theresa May sagt att ”... den är en del av mig. Den är en del av vem jag är och därför hur jag närmar mig olika saker i livet”.

Carola får en egen tv-serie

Julfirande. På första advent är det premiär för Carola Häggkvists första egna tv-serie, Carolas advent. Nu avslöjas hälften av gästartisterna. – Idén kommer från... torsdag 17/10 15:45

Högtiderna ger chans att utforska vårt ursprung

Israelkommentar Analys. De flesta av oss är ganska ovetande om högtiderna som pågår i Israel i dagarna. Man kan prata med allt­ifrån pastorer och teologistuderande till... onsdag 16/10 00:00