Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

Yttrandefrihetsexpert: Fel att säga nej till islamprotesten

Beslutet att inte tillåta en islamfientlig demonstration i Malmö med hänvisning till den allmänna säkerheten skulle kunna urholka demonstrationsrätten på sikt. Det menar yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

– Om detta är ett nytt sätt för polisen att betrakta demonstrationsrätten så är det illavarslande, säger han till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 07:30, 2 sep 2020

Den hetsdömde gatukonstnären Dan Park hade sökt polistillstånd för en demonstration i Malmö i fredags, med koranbränning och tal av en dansk högerextrem politiker.

Polisen nekade, bland annat med hänvisning till ”ett stort antal forum i sociala medier där retoriken är hård och där det förespråkas våld”. Förvaltningsrätten stödde sedan polisens beslut.

Men även om det skulle ha förekommit hot om våld mot demonstrationen på sociala medier så räcker det inte för att neka ett demonstrationstillstånd, menar Nils Funcke.

– Är det så att polisen på sociala medier hittar sådana uttalanden som strider mot lagen så ska de göra en anmälan, gå till åklagare och säga att det handlar om olaga hot som syftar till att undergräva demonstrationsrätten, säger han.

Nils Funcke jämför med hur polisen hanterade en demonstration av Nordiska Motståndsrörelsen i Göteborg hösten 2017. Då tilläts demonstrationen, med en ändrad rutt, men avbröts när tumult uppstod och nazisterna försökta bryta genom polisens avspärrningar.

– Om polisen nekar tillstånd måste det vara uppenbart att de inte kommer kunna upprätthålla en hyfsad ordning. Men det kan de oftast, genom att anpassa sina insatser utifrån vad man av erfarenhet vet krävs, vare sig det handlar om nazister, antisemiter eller Afa-aktivister, säger Nils Funcke.

– Att demonstrera är en rättighet för alla och polisen ska absolut inte snegla på innehållet när man gör övervägande om man ska bevilja tillstånd eller inte.

Nils Funcke tycker att det är olyckligt om frågan om yttrandefrihet knyts till de upplopp som uppstod i Malmö som en protest mot den planerade demonstrationen.

– Nu kopplas detta ihop, och det kan leda till att man tummar på demonstrationsrätten. Det kan leda till att man undergräver den tillåtande attityden till att människor ska få säga vidriga saker och bete sig lite hur som helst när det gäller sina åsikter, säger Nils Funcke.

– Gränsen går vid hets mot folkgrupp, och därför ska polisen vara på alerten, om någon begår det brotttet. Men man kan inte utgå från att det blir hets mot folkgrupp, utan brottet måste uppstå och det måste begås av personer, inte organisationer, som då ska lagföras.

Så skedde i fredags i Malmö, när sex personer greps, misstänkta för hets mot folkgrupp, sedan de sparkat runt en koran på marken.

Nils Funcke är även kritisk till att Rasmus Paludan, ledare för det danska partiet Stram Kurs, stoppades vid gränsen och belades med ett tvåårigt inreseförbud. Enligt polisen bedömdes hans agerande och inresefrihet vara ”ett hot mot grundläggande samhällsintresse”.

– Polisen hävdade att dansken fått inreseförbud eftersom han kunde antas begå brott, och det [brottet] skulle alltså vara att han skulle demonstrera, trots att han inte fått tillstånd, säger Nils Funck.

– Men det är en fullständigt obegriplig grund att belägga någon med inreseförbud. För det kan man inte veta förrän brottet är begånget. Han kanske tar med sig Bibeln, eller avstår från att ta med Koranen.

En koranbränning anser Nils Funck inte nödvändigtvis kan klassas som hets mot folkgrupp.

– Man får häda och dra sådant som kyrkan eller andra samfund håller för heligt i smutsen, det ryms inom yttrandefriheten, och det får präster och imamer finna sig i.

Man får häda och dra sådant som kyrkan eller andra samfund håller för heligt i smutsen, det ryms inom yttrandefriheten, och det får präster och imamer finna sig i.

Ensamheten – den farliga baksidan av restriktionerna

Ledare Coronapandemin har nu passerat ett år som världsdominerande skeende. Restriktioner och... lördag 27/2 00:00

Präst åtalas – fritog man i resväska

Gävle. Två kvinnor, varav en präst, åtalas misstänkta för att ha smugglat ut ett man i en resväska från... lördag 27/2 17:00

Biverkningar av mindfulness viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Många döda i president Bidens första attack

Syrien. USA har genomfört ett anfall mot anläggningar i östra Syrien, som uppges användas av Iranstödd... lördag 27/2 09:00

Hur Israel än agerar i vaccinfrågan skulle det anses fel

Israelkommentar Det faktum att staten Israel, i likhet med alla andra länder i världen, enbart erbjuder...
Följ Världen idag i sociala medier