Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Ytterkanterna och Posk blev stora vinnare i kyrkovalet

Alla tre riksdagspartier som är representerade i kyrkopolitiken backar rejält när resultatet i kyrkovalet nu klarnar, något som tolkas som en protest mot partipolitiken i Svenska kyrkan. Nationalistiska AFS (Alternativ för Sverige) lyckades samtidigt vinna tre mandat i kyrkomötet och Vänstern i Svenska kyrkan (Visk) fördubblar sina mandat.

Nyheter · Publicerad 13:16, 20 sep 2021

En stor del av debatten inför valet i Svenska kyrkan har handlat om riksdagspartiernas plats i kyrkans beslutande organ. Centerpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna går alla kraftigt bakåt, trots att de satsat stort på att marknadsföra sig i valet. S är fortsatt störst men tappar sex platser i kyrkomötet och backar från drygt 30 till 27,6 procent av rösterna.

Socialdemokraterna misslyckades med att ”få den politiska dagordningen att handla om sin viktigaste fråga – att utestänga radikalnationalistiska grupperingar som Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige (AFS) från inflytande i Svenska kyrkan”, konstaterar S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld, som själv kandiderar och ser ut att ta en plats i kyrkomötet, på sin blogg.

AFS har tidigare inte haft några mandat i kyrkomötet, men får nu tre mandat. Partiledaren Gustav Kasselstrand beskriver de dryga en procenten av rösterna som ”en fenomenal valframgång”. 

Partipolitiskt obundna Posk är en av valets stora vinnare. De är nu kyrkomötets näst största grupp och får 19,47 procent av rösterna enligt det preliminära resultatet.

– Vi är väldigt nöjda med valresultatet, säger Posks ordförande Amanda Carlshamre i ett uttalande där hon betonar att de fortsatt prioriterar ett ändrat valsystem.

– Vi beskyller systemet för att ha släppt in ännu en partipolitisk grupp som uttalat enbart vill ta mark i de allmänna valen, det är beklagligt och vi kommer att fortsätta arbeta för att förändra valsystemet, fortsätter hon och syftar på att AFS tog sin in i kyrkomötet.

Den mest anmärkningsvärda ökningen står Visk för. 2017 fick vänstergruppen drygt tre procent av rösterna, och de tidigare kyrkovalen innan det har man legat kring en dryg procent. 2021 får Visk 7,33 procent och 18 mandat. I Stockholms stifts valkrets får Visk hela 11,25 procent av rösterna.

Även Miljöpartister i Svenska kyrkan ökar något, liksom Öppen kyrka. Dessutom får nomineringsgruppen Himmel och Jord ett mandat i kyrkomötet med sina 0,59 procent.

Frimodig kyrka backar och går från 10 till 8 mandat. Även Borgerligt alternativ, Fria liberaler i Svenska kyrkan och Kristdemokrater i Svenska kyrkan tappar i stöd. De sistnämnda behåller dock sina sju mandat.

Martin Tunström analyserar valutgången på Barometerns ledarsida och menar att det är en tydlig markering från väljarna mot partipolitisering av kyrkan.

”Denna valrörelse bekräftar … att direktvalet till kyrkomöte inte är den optimala vägen till att styra Svenska kyrkan”, skriver han.

Valdeltagandet sjönk jämfört med kyrkovalet 2017 – preliminära siffror visar på 17,5 procent, men detta kommer sannolikt justeras upp något när samtliga röster är räknade.

Så fördelas mandaten i kyrkomötet

Så här fördelas mandaten i kyrkomötet då 2 134 av 2 138 valdistrikt har rapporterat sina röster. Mandat efter 2017 års val ses inom parentes.

Socialdemokraterna: 70 (76)

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk): 48 (43)

Centerpartiet: 31 (34)

Borgerligt alternativ: 19 (22)

Sverigedemokraterna: 19 (24)

Vänstern i Svenska kyrkan: 18 (9)

Öppen kyrka: 13 (11)

Frimodig kyrka: 8 (10)

Miljöpartister i Svenska kyrkan: 8 (6)

Kristdemokrater i Svenska kyrkan: 7 (7)

Fria liberaler i Svenska kyrkan (Fisk): 4 (7)

Alternativ för Sverige: 3 (-)

Himmel och jord: 1 (-)

TT

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier