Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

World Watch List: Nordkorea åter värsta landet för kristna

Islamistiska jihadisters våld mot kristna i Afrika eskalerar, uppger Open Doors i sin årliga rapport World Watch List. Organisationen berättar även att Nordkorea åter är det värsta landet för Jesu efterföljare att leva i samt om oron för Kinas kampanj i syfte att omdefiniera mänskliga rättigheter.

Nyheter · Publicerad 07:00, 18 jan 2023

Nordkorea har, med undantag från förra årets lista, sedan 2002 toppat World Watch Lists förteckning över länder där det är svårast att vara kristen. När World Watch List 2023 nu presenterats är landet, som styrs av diktatorn Kim Jong-Un, tillbaka på den mörka listans översta position. Nordkorea är, enligt Open Doors bedömningskriterier, uppe i 98 av 100 möjliga poäng.

– Regimens mål är att förinta varje kristen i landet. Det kan bara finnas en gud i Nordkorea, och det är Kims familj, säger den nordkoreanske flyktingen Timothy Cho i ett pressmeddelande från Open Doors.

– Flera underjordiska husförsamlingar har upptäckts. De som upptäcks har antingen avrättats eller dömts till ett liv i Nordkoreas inhumana och fruktansvärda politiska fångläger, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige, i pressmeddelandet.

Det faktum att förra årets etta Afghanistan gått från 98 till 84 poäng och fallit till nionde plats är inte alls så väl som det möjligen kan låta, påpekar Paulsson.

– Förföljelsen är fortfarande på en extrem nivå. Konvertiter lever fortfarande med det ständiga hotet att mötas av extrem förföljelse om deras tro skulle upptäckas, säger han.

Även i Afrika är den islamistiska förföljelsen mot kristna mycket svår. Söder om Sahara i Afrika sveper en våldsvåg med ursprung i Nigeria fram och drabbar kristna människor hårt. Burkina Faso, Kamerun, Mali, Mocambique och Kongo-Kinshasa är, enligt Open Doors, exempel på afrikanska länder där jihadisters framfart märks allra mest.

– Vi har varnat för detta i många år, men nu är läget verkligen allvarligt. År 1989 formulerade 57 muslimska stater en vision om att göra Afrika till världens första muslimska kontinent. Som en konsekvens ser vi kraftigt ökat våld mot kristna i 32 av Afrikas 54 stater, säger Peter Paulsson.

Den kristna närvaron i Mellanöstern fortsätter samtidigt att minska. Den kristna kyrkan har, enligt Open Doors, inte återhämtat sig efter Islamiska statens härjningar.

– Många kristna håller på att förlora hoppet, bördan av diskriminering och fattigdom är för stor att bära, framför allt för kristna ungdomar som inte ser en framtid här, säger Rami Abed Al-Masih, Open Doors regionchef för Mellanöstern och Nordafrika, i pressmeddelandet.

Open Doors lyfter även fram oro över utvecklingen i Kina som, enligt Open Doors, bedriver en internationell kampanj för att omdefiniera internationellt accepterade mänskliga rättigheter till mer subjektiva ”rättigheter” om uppehälle, utveckling och säkerhet. Digital kontroll ses samtidigt som ett växande hot mot den kinesiska kristna kyrkan.

– Det är väldigt starka krafter i rörelse. Till och med inne i FN försöker företrädare från Kina att omdefiniera vad de mänskliga rättigheterna innebär, säger Peter Paulsson.

En annan trend som omnämns i World Watch List 2023 är den kristna kyrkans försämrade villkor i Latinamerika. Nicaragua, Colombia, Kuba och Mexiko finns samtliga med på listan över de 50 länder där kristna människor förföljs mest.

Open Doors uppger att förföljelsen mot kristna har ökat på ett oroväckande sätt under de 30 år som gått sedan World Watch List publicerades för första gången. I dag beräknar man att 360 miljoner människor, var sjunde kristen, utsätts för förföljelse på grund av sin tro.

Flera underjordiska husförsamlingar har upptäckts. De som upptäcks har antingen avrättats eller dömts till ett liv i Nordkoreas inhumana och fruktansvärda politiska fångläger.

Så sammanställs World Watch List

• World Watch Unit, som sammanställer WWL, skiljer på två typer av förföljelse: förtryck (den press som kristna utsätts för inom olika livsområden) och våld.

• Det förtryck som kristna upplever mäts i fem olika områden: privatlivet, familjelivet, sociala nätverk, livet som medborgare och kyrkolivet. I ett sjätte mätområde mäts förekomsten av våld.

• Insamlad data och statistik från de olika kategorierna översätts till poäng, där 16,7 är maxpoäng per kategori, maxpoängen för alla kategorier tillsammans är 100 poäng. Länderna rankas sedan efter den totala poängsumman.

Källa: Open Doors

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00