World Economic Forum (WEF) är en sammanslutning där några av världens mäktigaste personer inom näringsliv och politik ingår. En del ser tillställningen som en möjlighet att lösa världsproblem medan kritiker varnar för ambition om ökad makt, globalisering och kontroll av exempelvis människors åsikter.
Vid det kända femdagarsmötet i Davos, Schweiz, nyligen föreläste forskaren Nita Farahany om digital teknik som möjliggör att exempelvis företag, inom en inte alltför avlägsen framtid, ska kunna läsa av de anställdas tankar och känslor, rapporterar flera internationella medier.
– Artificiell intelligens har gjort framsteg i avkodning av hjärnaktivitet på sätt som vi tidigare inte trodde var möjliga, sade hon, enligt medierna.
Farahany förklarade att avläsningen äger rum via sensorer i exempelvis pannband, huvudbonader eller hörsnäckor. Redan nu används denna teknik för att exempelvis mäta trötthetsnivån hos tågpersonal på den kinesiska järnvägslinjen mellan storstäderna Shanghai och Peking, uppgav hon.
Farahany medgav samtidigt att tekniken riskerar bli ”den mest förtryckande teknik” som någonsin använts i stor skala. Kritiker varnar, i uttalanden i flera medier, för att tekniken kan komma att användas för exempelvis censurering av åsikter.
Den tyske ingenjören och ekonomen Klaus Schwab, som 1971 grundade WEF, levererade för en tid sedan ett kontroversiellt uttalande om Kina. 84-årige Schwab sade bland annat att han ”respekterar Kinas enorma prestationer när det gäller att modernisera sin ekonomi under de senaste 40 åren” i en intervju som bland andra Fox News citerar. WEF-grundaren menade att Kina är ”en förebild för många länder”, men tillade att varje land bör fatta sina egna beslut.
Schwab kommenterade dock inte specifikt vad i den kinesiska modellen som tilltalar honom, uppger Fox News. Kina styrs av landets kommunistparti och är hårt kritiserat för brist på mänskliga rättigheter.
Temat för WEF 2023 var ”Samarbete i en splittrad värld”. En hel del fokus riktades mot avmattningen i den globala ekonomin, en följd av att inflation drivit upp priser på livsmedel och energi.
Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg var ännu en gång på plats i Davos och passade då på att såga den närvarande ekonomiska makteliten.
– Här finns egentligen de människor som i första hand driver på förstörelsen av vår planet, sade hon i ett panelsamtal enligt TT.
Utrikesminister Tobias Billström (M) samt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) var svenska statsråd på plats i Davos, uppger Dagens Nyheter. Närvarande var bland andra Natos chef Jens Stoltenberg och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.