Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

FN förordar nu liberala abortlagar i hela världen, bilden är från FN-högkvarteret i New York. Foto: John Minchillo/AP/TT

WHO: Tillåt abort ända fram till födseln

FN:s världshälsoorganisation WHO har oerhörd makt i globala hälsofrågor. Nu har man uppdaterat sina riktlinjer för aborter och rekommenderar världens länder att slopa alla ”gränser för när under graviditeten en abort kan äga rum”.

– Chockerande, säger konservativa brittiska politikern Fiona Bruce om dokumentet.

Nyheter · Publicerad 07:00, 3 apr 2022

I den omfattande skriften gällande de nya riktlinjerna går WHO inte alls in på de etiska aspekterna av att abortera ofödda barn. Och att helt vilja ta bort alla tidsgränser är inte det enda kontroversiella förslaget.

FN-organet vill också att alla länder ”tar bort medicinskt onödiga politiska hinder för säker abort, såsom kriminalisering, obligatoriska väntetider, kravet på att godkännande måste ges av andra personer (t ex partner eller familjemedlemmar)”, skriver man på sin webbplats.

Brittiska Daily Mail rapporterar att WHO inte heller vill se förbud eller ens reglering av könsselektiva aborter, något som är utbrett i delar av världen där ofta pojkar föredras framför flickor.

Tidningen konstaterar också att WHO i arbetet med de nya riktlinjerna konsulterat ”externa experter”. Bland dessa återfinns flera hängivna abortlobbyister, bland andra chefer för den hårt kritiserade amerikanska abortjätten Planned Parenthood.

WHO beskriver på sociala me­dier en abort som en ”enkel och säker process” och uppmanar länder att implementera de nya riktlinjerna. FN-organet bemöter överhuvudtaget inte det synsätt som många länder med restriktiva abortlagar har med två skyddsvärda individer, både kvinnan och det ofödda barnet.

Trots de långtgående förändringar som nu förespråkas av världens mest inflytelserika hälsoorganisation har förslagen hittills inte fått särskilt stor uppmärksamhet. En som reagerar starkt är dock den brittiska parlamentsledamoten Fiona Bruce som representerar Tory. Hon beskriver WHO:s nya hållning som helt oacceptabel.

– En livsduglig människa kan få sitt liv avslutat ända fram till födseln. Men en dag, en timme, till och med ett ögonblick senare, kan liknande handlingar mot ett barn beskrivas som mord, säger Bruce enligt Daily Mail.

Den svenska abortlagen tillåter fri abort till graviditetsvecka 18, därefter kan man söka tillstånd hos Socialstyrelsen. Utgången av vecka 22 är den absoluta gränsen för abort i Sverige, i dagsläget finns inget riksdagsparti som vill se en sänkning av denna tidsgräns.

En livsduglig människa kan få sitt liv avslutat ända fram till födseln. Men en dag, en timme, till och med ett ögonblick senare, kan liknande handlingar mot ett barn beskrivas som mord.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Hans rike ska aldrig ta slut

Ängeln Gabriel besöker en tonårsflicka i Nasaret och säger till henne de mest fantastiska saker:... lördag 25/3 00:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10