Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

FN förordar nu liberala abortlagar i hela världen, bilden är från FN-högkvarteret i New York. Foto: John Minchillo/AP/TT

WHO: Tillåt abort ända fram till födseln

FN:s världshälsoorganisation WHO har oerhörd makt i globala hälsofrågor. Nu har man uppdaterat sina riktlinjer för aborter och rekommenderar världens länder att slopa alla ”gränser för när under graviditeten en abort kan äga rum”.

– Chockerande, säger konservativa brittiska politikern Fiona Bruce om dokumentet.

Nyheter · Publicerad 07:00, 3 apr 2022

I den omfattande skriften gällande de nya riktlinjerna går WHO inte alls in på de etiska aspekterna av att abortera ofödda barn. Och att helt vilja ta bort alla tidsgränser är inte det enda kontroversiella förslaget.

FN-organet vill också att alla länder ”tar bort medicinskt onödiga politiska hinder för säker abort, såsom kriminalisering, obligatoriska väntetider, kravet på att godkännande måste ges av andra personer (t ex partner eller familjemedlemmar)”, skriver man på sin webbplats.

Brittiska Daily Mail rapporterar att WHO inte heller vill se förbud eller ens reglering av könsselektiva aborter, något som är utbrett i delar av världen där ofta pojkar föredras framför flickor.

Tidningen konstaterar också att WHO i arbetet med de nya riktlinjerna konsulterat ”externa experter”. Bland dessa återfinns flera hängivna abortlobbyister, bland andra chefer för den hårt kritiserade amerikanska abortjätten Planned Parenthood.

WHO beskriver på sociala me­dier en abort som en ”enkel och säker process” och uppmanar länder att implementera de nya riktlinjerna. FN-organet bemöter överhuvudtaget inte det synsätt som många länder med restriktiva abortlagar har med två skyddsvärda individer, både kvinnan och det ofödda barnet.

Trots de långtgående förändringar som nu förespråkas av världens mest inflytelserika hälsoorganisation har förslagen hittills inte fått särskilt stor uppmärksamhet. En som reagerar starkt är dock den brittiska parlamentsledamoten Fiona Bruce som representerar Tory. Hon beskriver WHO:s nya hållning som helt oacceptabel.

– En livsduglig människa kan få sitt liv avslutat ända fram till födseln. Men en dag, en timme, till och med ett ögonblick senare, kan liknande handlingar mot ett barn beskrivas som mord, säger Bruce enligt Daily Mail.

Den svenska abortlagen tillåter fri abort till graviditetsvecka 18, därefter kan man söka tillstånd hos Socialstyrelsen. Utgången av vecka 22 är den absoluta gränsen för abort i Sverige, i dagsläget finns inget riksdagsparti som vill se en sänkning av denna tidsgräns.

En livsduglig människa kan få sitt liv avslutat ända fram till födseln. Men en dag, en timme, till och med ett ögonblick senare, kan liknande handlingar mot ett barn beskrivas som mord.

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier