Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

WHO-expert ändrar sig – labbteori ”sannolik”

WHO tillämpade självcensur i sin bedömning av labbteorin i rapporten om virusets ursprung. Beteckningen ”extremt osannolik” gjordes för att tillmötesgå de kinesiska förhandlarna, medger den danske experten Peter Embarek. Nu säger han i stället att en laboratoriekoppling är sannolik.

Nyheter · Publicerad 17:00, 26 aug 2021

WHO:s expertgrupp i Wuhan gick med på de kinesiska förhandlarnas krav att beteckna teorin om en labbläcka som ”extremt osannolik” i sin rapport om virusets ursprung. Det medger nu den danske forskaren Peter Embarek i en dokumentär på danska TV2, som uppmärksammas av Dagens Nyheter.

Peter Embarek är Världshälsoorganisationens främste expert på sjukdomar som kan överföras från djur till människa (zoonoser) och chefsförhandlare under utredningen på plats i Kina. Han uppger nu tvärtom att labbteorin är ”sannolik”.

– En medarbetare som smittats i fält genom att ta prover tillhör en av de sannolika hypoteserna, säger Peter Embarek till TV2.

Embareks uttalande handlar alltså inte om att viruset skulle vara skapat i ett laboratorium, utan om att den första covid-19-infekterade personen i världen skulle kunna ha varit en laboratorieanställd som smittats i samband med provtagning i en fladdermusgrotta eller arbete med fladdermöss i ett labb.

Man har aldrig hittat det virus som orsakar covid-19 bland fladdermöss eller andra vilda djur. Trots detta menar Embarek alltså att smittan kan ha kommit via kontakt med fladdermöss.

Han pekar på att det coronavirus som är mest likt pandemiviruset finns bland fladdermöss av familjen hästskonäsor. Ingen av dessa arter lever vilt i Wuhanområdet och de enda personer som man med säkerhet vet har varit nära hästskonäsor är just anställda vid stadens laboratorier.

Embarek berättar att det var svårt för WHO-delegationen att över huvud taget få diskutera labbteorin med kineserna, som var ”extremt avvisande”. Till slut fick gruppen tillträde till två laboratorier i Wuhan, som båda arbetat med fladdermöss. Men inte till det som drivs av den statliga smittskyddsmyndigheten CDC. Detta labb ligger bara 500 meter från den djurmarknad som först pekades ut som källa till pandemin.

De kinesiska värdarna uppgav för WHO att CDC:s laboratorium flyttades till denna plats i december 2019, alltså ungefär samtidigt som smittan ska ha upptäckts i Wuhan. När virussamlingar och provsamlingar ska flyttas från ett ställe till ett annat är det alltid ett störande element i laboratorierutinerna och därför tycker Embarek att det vore intressant att även få undersöka detta.

Att han gick med på att beteckna labbteorin som extremt osannolik var en ”kompromiss” för att få med andra saker i rapporten, uppger han. Särskilt den del där de kinesiska företrädarna ändå talar om labbteorin.

Om denna teori ska kunna utredas ordentligt krävs en mycket större samarbetsvillighet från Kinas sida, anser Embarek. De behöver bland annat ge tillgång till säkerhetsloggar, laboratorieböcker, forskningsplaner och biosamlingar.

Orsaken till att labbteorin mötte sådant motstånd under förhandlingarna tror han kan vara en ovillighet att erkänna att virusutbrottet skulle kunna bero på den mänskliga faktorn.

– Det kan också vara att någon vill dölja något, vem vet?

I juli i år kom WHO med en plan för ytterligare studier i Kina, men landets vice hälsominister Zeng Yixin avvisade ett nytt besök och sade sig ha blivit förvånad över att WHO vill undersöka hypotesen om en labbläcka.

– I det avseendet anser jag att planen åsidosätter sunt förnuft och strider mot vetenskapen, sade han enligt TV2.

En medarbetare som smittats i fält genom att ta prover tillhör en av de sannolika hypoteserna.

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Morgan Johansson får erinran för svordom i riksdagen

Politik. Följetongen med justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) och dennes språkbruk fortsätter.... måndag 23/5 07:00

Regeringen inrättar beredskapsmyndigheter

Beredskap. Regeringen inrättar 60 beredskapsmyndigheter – allt från Kriminalvården och Åklagarmyndigheten till... söndag 22/5 15:00

Trålförbud införs på prov för att rädda strömmingen

Fiske. Strömmingsfiskare har länge larmat om att tillgången på strömming blir allt sämre. Därför ska nu... söndag 22/5 10:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Vårbudget kan avgöras av lotten

Politik. Den politiska vilden Amineh Kakabaveh stödjer inte längre regeringen. Det kan leda till att... söndag 22/5 07:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier