Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

WHO-expert ändrar sig – labbteori ”sannolik”

WHO tillämpade självcensur i sin bedömning av labbteorin i rapporten om virusets ursprung. Beteckningen ”extremt osannolik” gjordes för att tillmötesgå de kinesiska förhandlarna, medger den danske experten Peter Embarek. Nu säger han i stället att en laboratoriekoppling är sannolik.

Nyheter · Publicerad 17:00, 26 aug 2021

WHO:s expertgrupp i Wuhan gick med på de kinesiska förhandlarnas krav att beteckna teorin om en labbläcka som ”extremt osannolik” i sin rapport om virusets ursprung. Det medger nu den danske forskaren Peter Embarek i en dokumentär på danska TV2, som uppmärksammas av Dagens Nyheter.

Peter Embarek är Världshälsoorganisationens främste expert på sjukdomar som kan överföras från djur till människa (zoonoser) och chefsförhandlare under utredningen på plats i Kina. Han uppger nu tvärtom att labbteorin är ”sannolik”.

– En medarbetare som smittats i fält genom att ta prover tillhör en av de sannolika hypoteserna, säger Peter Embarek till TV2.

Embareks uttalande handlar alltså inte om att viruset skulle vara skapat i ett laboratorium, utan om att den första covid-19-infekterade personen i världen skulle kunna ha varit en laboratorieanställd som smittats i samband med provtagning i en fladdermusgrotta eller arbete med fladdermöss i ett labb.

Man har aldrig hittat det virus som orsakar covid-19 bland fladdermöss eller andra vilda djur. Trots detta menar Embarek alltså att smittan kan ha kommit via kontakt med fladdermöss.

Han pekar på att det coronavirus som är mest likt pandemiviruset finns bland fladdermöss av familjen hästskonäsor. Ingen av dessa arter lever vilt i Wuhanområdet och de enda personer som man med säkerhet vet har varit nära hästskonäsor är just anställda vid stadens laboratorier.

Embarek berättar att det var svårt för WHO-delegationen att över huvud taget få diskutera labbteorin med kineserna, som var ”extremt avvisande”. Till slut fick gruppen tillträde till två laboratorier i Wuhan, som båda arbetat med fladdermöss. Men inte till det som drivs av den statliga smittskyddsmyndigheten CDC. Detta labb ligger bara 500 meter från den djurmarknad som först pekades ut som källa till pandemin.

De kinesiska värdarna uppgav för WHO att CDC:s laboratorium flyttades till denna plats i december 2019, alltså ungefär samtidigt som smittan ska ha upptäckts i Wuhan. När virussamlingar och provsamlingar ska flyttas från ett ställe till ett annat är det alltid ett störande element i laboratorierutinerna och därför tycker Embarek att det vore intressant att även få undersöka detta.

Att han gick med på att beteckna labbteorin som extremt osannolik var en ”kompromiss” för att få med andra saker i rapporten, uppger han. Särskilt den del där de kinesiska företrädarna ändå talar om labbteorin.

Om denna teori ska kunna utredas ordentligt krävs en mycket större samarbetsvillighet från Kinas sida, anser Embarek. De behöver bland annat ge tillgång till säkerhetsloggar, laboratorieböcker, forskningsplaner och biosamlingar.

Orsaken till att labbteorin mötte sådant motstånd under förhandlingarna tror han kan vara en ovillighet att erkänna att virusutbrottet skulle kunna bero på den mänskliga faktorn.

– Det kan också vara att någon vill dölja något, vem vet?

I juli i år kom WHO med en plan för ytterligare studier i Kina, men landets vice hälsominister Zeng Yixin avvisade ett nytt besök och sade sig ha blivit förvånad över att WHO vill undersöka hypotesen om en labbläcka.

– I det avseendet anser jag att planen åsidosätter sunt förnuft och strider mot vetenskapen, sade han enligt TV2.

En medarbetare som smittats i fält genom att ta prover tillhör en av de sannolika hypoteserna.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier