Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

WHO efter Wuhan-besöket: Virusets ursprung oklart

Hur fick covid-19 spridning bland människor från allra första början? Det kan experter från Kina och Världshälsoorganisationen WHO fortfarande inte svara på – trots flera veckor av virusjakt i Wuhan.

Teamet kan alltså varken presentera bevis för fladdermusteorin eller labbteorin.

Nyheter · Publicerad 20:00, 9 feb 2021

– Kina och WHO har tillsammans genomfört systematisk och omfattande forskning för att undersöka ursprunget till covid-19, sade talespersonen för den kinesiska hälsokommissionen när den uppmärksammade presskonferensen inleddes i Wuhan på tisdagen.

Han hävdade att Kina alltid har stöttat WHO – trots att de internationella experterna först inte släpptes in i landet.

Experterna från WHO har befunnit sig i Kina den senaste månaden med uppdraget att undersöka uppkomsten av covid-19. WHO-teamet har dock inte kunnat röra sig fritt i landet, utan har tvingats hålla sig till en förutbestämd rutt. Världshälsoorganisationen har på förhand spelat ner förväntningarna på vad de 13 experterna kunde förväntas komma fram till under sitt första besök i landet.

– Vi har haft två mål, sade Peter Ben Embarek, som har lett WHO-gruppen, på presskonferensen.

– Att få ökad förståelse för vad som hände i början av virusutbrottet och vi har också försökt att förstå hur viruset uppkom och spreds till människor.

Enligt Liang Wannian, som leder den kinesiska expertgruppen, är det troligt att viruset spreds från djur till människa, men forskarna har inte kunnat slå fast vilket djur som i så fall är källan. Myrkottar och fladdermöss nämns som möjliga smittspridare, men även minkar och kattdjur.

Besöket i Wuhan – där de första fallen av covid-19 upptäcktes i december 2019 – väntades ge upphov till en rad nya frågor att ta tag i.

WHO-experterna anlände till Wuhan den 14 januari, efter månader av förhandlingar med Peking. Efter två veckors karantän inledde de sin utredning i slutet av januari.

De har träffat forskare och gjort fältbesök, bland annat på Huananmarknaden där vilda djur har sålts som livsmedel. Forskare tror att viruset kan ha spridits från fladdermöss till människor, men det finns alltså inga definitiva svar på om det stämmer.

Ett av de mest uppmärksammade besöken har gjorts på det laboratorium som har stått i centrum för påståendet att det kan ha varit där som coronaviruset uppstod. Tidigt under pandemin spekulerades det i att viruset hade råkat läcka ut från det virologiska institutet av misstag, men det finns inga bevis för det.

Världen idag har tidigare berättat att det bedrivits forskning på just dödliga coronavirus på laboratoriet i fråga. I samband med denna rapportering berättade Världen idag också att forskare hävdar att fladdermöss inte såldes på Huananmarknaden, men att det däremot i närheten av marknaden finns ett forskningscentrum där man bland annat forskar på coronavirus från fladdermöss.

Enligt en artikel av kinesiska forskare i den vetenskapliga tidskriften The Lancet, kunde 27 av de 41 första coronapatienterna kopplas till djurmarknaden i Wuhan, men inte de övriga. Dessutom fann man ingen koppling till marknaden i det tidigaste av fallen, en patient som insjuknade den 1 december.

Under sitt besök i Wuhan uteslöt WHO-teamet inte labbteorin.

– Vi är alla medvetna om hypotesen kring en potentiell inblandning från ett labb i det här och vi kommer absolut att ställa frågor om alla nyckelaspekter kring Wuhans institut för virologi, sade läkaren Peter Daszak, ordförande för den icke vinstdrivande organisationen Eco Health Alliance, till Sky News.

Kineser som varnade för viruset i början av utbrottet greps eller straffades på andra sätt för att de ”spridit rykten”, skriver Expressen. Många har försvunnit och enligt människorättsorganisationen Chinese Human Rights Defenders i Hongkong kan de ha utsatts för tortyr och tvingats erkänna sina ”brott”.

Så började pandemin

31 december 2019: Kina informerar världshälsoorganisationen WHO om ett okänt virus som orsakat 41 fall av lunginflammation i mångmiljonstaden Wuhan i Hubeiprovinsen. De första drabbade ska ha insjuknat i början av december.

1 januari 2020: En fisk- och köttmarknad, där det även säljs vilda djur, stängs i Wuhan eftersom flera av fallen kopplas dit.

7 januari: WHO meddelar att det nya viruset har identifierats som ett tidigare okänt virus i familjen coronavirus.

Källa: TT

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

USA. USA:s justitiedepartement får återigen tillåtelse att granska de hemliga dokument som beslagtogs... söndag 25/9 07:00

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier