Du älskar sanning i hjärtat, lär mig då vishet i mitt innersta.
Psaltaren 51:8

Världen idag

Mahmoud Abbas ses här tillsammans med dåvarande PLO-ledaren Yassir Arafat 1995, efter att han utsetts till premiärminister. Foto: AP TT

Wallström: Abbas har alltid tagit avstånd från våld

Mahmoud Abbas har alltid tydligt tagit avstånd från våld. Det hävdar utrikesminister Margot Wallström inför den palestinske ledarens Sverigebesök på tisdag. Men det är ett påstående som är långt från sanningen.

Nyheter · Publicerad 10:06, 6 feb 2015

Sverige ska ställa krav på Mahmoud Abbas, har utrikesminister Margot Wallström förklarat inför den palestinske ledarens Sverigebesök i nästa vecka – då Abbas träffar både statsministern och utrikesministern, samt även kungen och Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackélen.
– De grundläggande kraven är att avstå från våldshandlingar och att arbeta på alla sätt konstruktivt, sade Wallström till Ekot förra fredagen.
Men det är ovisst vad de svenska kraven konkret kommer att innebära. Världen idag har frågat utrikesminister Margot Wallström hur hon ser på våldsglorifierande uttalanden och hyllningar av terrorister från Mahmoud Abbas och hans parti Fatah. I ett skriftligt svar ger Wallström beskedet att hon "avböjer att kommentera vad som står på politiska partiers hemsidor i andra länder". Dessutom heter det i svaret att utrikesdepartementet "kan konstatera att president Abbas alltid varit tydlig i sitt avståndstagande från våld"..."men att det finns aktörer som vill undergräva hans möjligheter att bidra till fred".

Vad utrikesdepartementet bygger slutsatsen att Abbas alltid tydligt tagit avstånd från våld på är oklart. Möjligen tar man endast del av tal han håller till en israelisk/västerländsk publik, men det kräver ingen större insats för att upptäcka att han, och hans rörelse Fatah, i andra sammanhang många gånger uppmuntrar till och hyllar våldsdåd mot judar.

Abbas, som för övrigt suttit kvar vid makten i sex år efter att hans presidentperiod gick ut 2009, hyllade så sent som i november förra året den man som försökte mörda den judiske rabbinen Yehuda Glick, som blev svårt skadad i ett knivöverfall i Jerusalem. Gärningsmannen Mutaz Hijazi sköts till döds efter att ha öppnat eld mot israelisk polis, och i ett brev till mannens familj fördömde Abbas "det avskyvärda brottet mot martyren Mutaz Hijazi, som stigit upp till himlarna som martyr för försvaret av den palestinska nationens rättigheter och de heliga platserna", rapporterade den officiella palestinska tidningen Al Hayat Al-Jadida 3 november.
Under hösten förekom flera fall av terrordåd där palestinier i bil körde på judar, vilket ledde till att flera personer dödades och skadades. Denna nya form av terror hyllades på Fatahs officiella Facebooksida 6 november med en teckning följd av kommentaren: "Tryck på gasen i 199[km/H) för al Aqsa".

Abbas har vid många tillfällen hyllat personer som mördat israeler. 2013 tilldelade han en hedersmedalj till Nayef Hawatmeh, ledare för organisationen DFLP, som utförde en rad terrordåd under 1970-talet, med många dödsoffer. 2010 skrev han ett kondoleanstelegram efter att Muhammad Daoud Oudeh avlidit. Oudeh var den som planerade terrordådet vid OS i München 1972, då elva israeler dödades. Abbas hyllade i telegrammet Oudeh som "en underbar broder". Oudeh hävdade i sin självbiografi, som gavs ut 1999, att Abbas var ansvarig för finansieringen av attentatet mot den israeliska OS-truppen.

Till den mindre smickrande bakgrunden hör också att Mahmoud Abbas skrev en doktorsavhandling i Moskva 1982, som blev grunden till en bok han gav ut 1984 med titeln "Den andra sidan: Det hemliga förhållandet mellan nazism och sionism". Där hävdar Abbas att sioniströrelsen var nazisternas främsta medbrottsling i Förintelsen, och drev på massmordet av judarna med målet att gynna judars utvandring till Palestina. Så sent som 2013 försvarade han sitt påstående om sionisternas koppling till nazisterna i en tv-intervju i Beirut.

 

 

Källor: Palestinian Media Watch, JTA, Tabletmag.com

Trovärdiga löften avgörande för långsiktigt förtroende i politiken

Ledare SCB:s stora partisympatiundersökning kom i veckan och visar på tapp för Sverigedemokraterna och... lördag 3/12 00:10

Trösterika Jesaja 41:10 är årets mest delade bibelvers i världen

Bibeln. Jesajas ord om Guds beskydd och tröst är den mest delade bibelversen under 2022. Det uppger... lördag 3/12 20:00

Svaren på de verkligt stora frågorna finns inte i naturvetenskapen

Ledare Sommaren 2021 dog Steven Weinberg, en av vår tids ledande naturvetare. Han var professor i fysik... fredag 2/12 00:10