Nödhjälp

Volontärer från Texas har lagat över 100 000 måltider i krigets Israel

Grönsaker på en skärbräda.
Matlagningsglada män från Texas bidrar i krigets Israel. (Genrebild.)

Mitt under brinnande krig har volontärer från Texas delat ut 100 000 måltider i Israel – och fått chans att vittna om Jesus.

– Vi är där för att ge hjälp och hopp till människor där, vem det än är, säger Doug Hall, en av volontärerna.

Publicerad Uppdaterad

Redan de första veckorna efter Hamas terrorattack mot Israel arbetade 29 volontärer från Texas med att laga mat åt drabbade israeler. Bakom arbetet ligger den Texasbaserade organisationen Texas Baptist Men (TBM) som har lång vana av att arbeta i katastrofdrabbade områden.

Nu har volontärerna från USA, tillsammans med frivilliga i Israel, lagat 100 000 måltider i de mobila kök som byggts upp.

– TBM ger omedelbar hjälp genom mat och hopp till människor i Israel, beskriver Doug Hall på organisationens hemsida.

Koshermat.
Exakt vad det lagas för mat är oklart. På bilden ses koshermat i Qatar.

Under oktober och november har de första två teamen från TBM lagat mat på en central plats i Israel och skickat maten för leverans. Det senaste teamet som anlänt – bestående av tio personer – ska nu laga mat på en avlägsen plats nära den egyptiska gränsen.

Människorna som får hjälp uppges vara tacksamma för insatsen, och organisationen gläder sig över att kunna hjälpa till – men också över att få en chans att berätta om Jesus.

”När israeler ser Texasbor ge gratis koshermat mitt under kriget, då har de naturligtvis frågor om varför vi gör det. TBM:s volontärer har fått möjlighet att berätta om Guds transformerande kärlek”, skriver TBM på sin hemsida. 

Maten har sedan krigsstarten delats ut i södra Israel och vid Judeen och Samarien (Västbanken) till en mängd människor – upp till 3 000 människor per dag.

En tydlig tyngd av kriget vilar över landet hela tiden.

Doug Hall

– Vi är där för att ge hjälp och hopp till människor, vem det än är. Oavsett om det är israeler, palestinier, araber – det spelar ingen roll, säger Doug Hall.

Texas Baptist Men

  • Grundades 1967 och har sedan dess startat och tränat hjälpgrupper i alla USA:s stater. 
  • I dag är TBM USA:s tredje största katastrofhjälps-organisation. 
  • Utöver arbete i USA har TBM gjort insatser i en rad länder runt om i världen.

Även om de befinner sig på säker mark så gör sig kriget påmint för teamen från Texas.

Vid ett tillfälle hörde ett av teamen explosioner från när en raket i Israels luftförsvar ”Iron Dome” sköt ner en raket från Gaza i Tel Aviv-området.

– Vi hör raketerna och vi hör explosionerna i luften. En tydlig tyngd av kriget vilar över landet hela tiden. Det påverkar alla, säger Doug Hall.

Det tredje teamet ska resa hem från Israel den 8 december. Ett fjärde team finns redo att åka till Israel om behoven kvarstår.

Powered by Labrador CMS