Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Visselblåsare: Google svartlistar högersajter – vill stoppa Trump

Alternativa och konservativa nyhetssidor svartlistas av Google så att de inte dyker upp under sökfältet. Det säger visselblåsaren Zach Vorhies som arbetat på nätjätten och nu släppt hundratals, till synes interna, dokument. I en filmad intervju vidhåller Zach Vorhies att Google försökt tysta honom och att han fruktat för sitt liv. Han säger även att företaget försöker hindra Trump från att bli omvald.

Nyheter · Publicerad 15:06, 16 aug 2019

I våras anklagade republikanska politiker Google, Facebook och Twitter för att vara politiskt partiska och därmed diskriminera konservativa och högerinriktade nätaktörer. Vid en utfrågning i senaten dementerade nätjättarna anklagelserna, och fick stöd av demokratiska politiker som menade att det inte fanns några bevis för saken, skriver Reuters.

I juni klev en anonym person, som uppgavs vara ”Google-insider”, fram och sa att företaget har haft en tydlig politisk agenda sedan Donald Trump vann presidentvalet 2016. I en intervju med den journalistiska sajten Project Veritas sa visselblåsaren att Google använder sig av algoritmer för att manipulera sökresultatet i olika riktningar.

Exempelvis kommer inte ”Hillary Clinton’s emails” upp som förslag när man skriver in ”Hillary Clinton’s e…” i sökrutan. Däremot kommer ”Donald Trump’s emails” upp som förslag, trots att statistik visar att internetanvändarna inte söker på detta, sa källan.  

Enligt visselblåsaren är Google ”fast beslutet att inte låta någon som Donald Trump komma till makten igen”.

– De är inte en objektiv informationskälla, sa han.

Nu har mannen valt att träda fram med namn. I en ny intervju med Project Veritas berättar han att han – några dagar efter den anonyma intervjun – fick ett brev där Google antydde att de visste att det var han som var källan. I brevet krävde företaget bland annat att han skulle meddela ifall han hade laddat upp några dokument från Google någonstans och i så fall uppge var och till vilka personer.

Mannen – som heter Zach Vorhies och arbetade som programmerare på Google – säger att han valde att svara på brevet och berätta att han hade skickat dokument till USA:s justitieminister. Med fruktan för sitt eget liv ska han därefter ha aktiverat ett så kallat dödmansgrepp, vilket innebar att Zach Vorhies twittrade att alla dokument skulle släppas om något hände honom.

En dag när Zach Vorhies kom hem stod det poliser utanför hans dörr, beredda att gripa honom. Polisen hade, enligt uppgifter till Project Veritas, fått en anmälan om att Zach var mentalt sjuk och behövde tas om hand. Zach Vorhies är övertygad om att det var Google som låg bakom anmälan.

Nu har Project Veritas publicerat stora mängder av de dokument som Zach Vorhies säger sig ha beslagtagit från Google.

Bland filerna finns ett dokument med titeln ”nyhets-svartlista för Google Now”. Där finns flera nedladdningssidor, som Pirate Bay, listade, men också olika konservativa, kristna och alternativa nyhetssajter, exempelvis Christian Post, Infowars och Lifenews.

– Den här svartlistningen visar vilka nyhetssidor som inte ska dyka upp under sökfältet på androida telefoner, säger Zach Vorhies.

Enligt Googledokumentet har de flesta av de svartlistade sajterna hög risk att bli blockerade av användarna, men Vorhies menar att det finns en politisk agenda bakom urvalet.

Ett annat dokument har titeln ”Fake News vid sökning”. Där står det bland annat att fake news, hat-tal och konspirationsteorier inte ska dyka upp ifall användaren inte specifikt söker efter detta.

Zach Vorhies tycker att sättet som han menar att Google agerar på, påminner om boken 1984.

– Det som är läskigt är att Google bestämmer vad som är viktigt och inte viktigt, säger han i den första intervjun.

Han säger sig nu vara lättad över att ha ”lyft bördan från sin själ” – även om det innebär att han gått miste om en hög lön.

– Jag har aldrig känt mig gladare eller haft större frid än jag har just nu, säger han.

Project Veritas har sökt Google utan framgång. Världen idag har också sökt nätjätten, men har i skrivande stund inte fått något svar. Något officiellt uttalande från företaget verkar heller inte finnas.

Degraderad Skånberg dåligt för KD

Ledare Än en gång inleder riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) en personvalskampanj. I många tidigare... lördag 14/5 00:10

Ärkebiskop Jackelén som talare vid Nyhemsveckan möter kritik

Pingst. Bland den kommande Nyhemsveckans talare, som annonserats på Facebook, står Svenska kyrkans... måndag 16/5 13:58

Vården manas vara uppmärksam på barnhepatit

Vård. Folkhälsomyndigheten uppmanar vårdgivare att vara uppmärksamma på fall av inflammation i levern,... måndag 16/5 07:00

Ryska specialförband pekas ut som hot

Sverige. Ryska specialförband som genomför sabotage eller insatser med kryssningsrobotar. I den... söndag 15/5 18:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka... lördag 14/5 00:10

Lärjungaträning i Kambodja

Missionsglimten Skumpande på småvägar anländer vi till den lilla byn. Vi ska ha en workshop om lärjungaskap.... lördag 14/5 00:00

Ny metod väcker hopp om att läka hjärtskador

Sjukvård. En ny typ av cellterapi har potential att läka skador på hjärtat efter en infarkt, enligt cell- och... söndag 15/5 15:00

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier