Nyheter
Ville skydda barn – då övergav hbtq-grupper konferens
I Storbritannien har en stor internationell sexualpolitisk konferens som planerades till sommaren fått ställas in sedan över 100 hbtq-grupper beslutat att dra sig ur. De anser inte att regeringen går tillräckligt hårt åt ”omvändelseterapi” riktad mot transpersoner.
Det blåser upp till storm kring så kallad omvändelseterapi, att försöka förmå någon att ändra sin sexualitet eller sin könsidentitet, i Storbritannien. En planerad hbtq-konferens, som skulle äga rum i juni, har fått ställas in sedan de flesta hbtq-grupper dragit sig ur.
Bakgrunden är att Storbritannien, liksom flera andra länder, en längre tid diskuterat att förbjuda omvändelseterapi. När väl förslaget presenterades innehöll det mycket riktigt ett förbud mot att försöka påverka homo- och bisexuella att ändra sin sexualitet.
Men transpersoner undantogs i nuläget med hänvisning till frågans komplexitet och varningar från flera håll att ett förbud skulle kunna slå negativt mot personer med könsdysfori.
Den förklaringen köpte dock inte hbtq-organisationerna och konferensen som skulle ”främja” hbtq-gruppen såväl internationellt som i landet, blir nu inte av.
Vissa grupper har uttryckt oro för att ett förbud mot omvändelseterapi riktat mot transpersoner kan hindra vårdpersonal och andra som hjälper personer med könsdysfori, eftersom man då kan blockera utforskande behandlingar och försvåra när vården inte omedelbart bekräftar någons nya könsidentitet, rapporterar BBC.
Nikki da Costa, en före detta rådgivare till premiärminister Boris Johnson i lagstiftande frågor, säger till BBC Radio att ett förbud skulle avskräcka läkare, terapeuter och föräldrar från att tillsammans med ett barn utforska vad orsaken till denne upplevda könsdysfori är, av rädsla för att de skulle anklagas för att försöka ”ändra barnets identitet”.
Också när det gäller omvändelseterapi riktad mot homo- och bisexuella har detta problematiserats, bland annat från flera evangelikala kyrkor i landet.
Man varnar för att det i praktiken kan inkränka på religionsfriheten att inte få förkunna vad Bibeln lär om synd kopplat till relationer, äktenskap och sexualitet.
Världen idag har tidigare rapporterat om den svenska utredning gällande omvändelseterapi som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, gjort på uppdrag av regeringen.
Myndigheten valde då att bredda begreppet och i stället tala om ”omvändelseförsök” i utredningen som leddes av tidigare RFSL-ordföranden Ulrika Westerlund. Man nekade heller inte till att uppläsande av citat från Bibeln kan innebära ett ”omvändelseförsök”, det som myndigheten föreslår ska utredas för ett förbud.
Även i Sverige har kristna företrädare varnat för att förbud mot omvändelseterapi kan leda till begränsningar av religionsfriheten och rätten att verka utifrån en teologisk uppfattning i strid med tidsandan.