Öppna mina ögon, så att jag ser undren i din undervisning.
Psaltaren 119:18

Världen idag

Hagia Sofia i Turkiet ska omvandlas till moské trots omvärldens protester, menar turkiske presidenten Erdogan. Foto: Emrah Gurel/AP/TT

Vill se svensk protest mot moskébeslutet för Hagia Sofia: ”Skymf”

Hagia Sofia ska bli moské, det meddelar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Den välkända byggnaden var ursprungligen en östortodox katedral i nära 900 år. Nu kommer krav om att Sveriges regering måste agera.

Nyheter · Publicerad 21:38, 10 jul 2020

När det turkiska statsrådet samlades på fredagen meddelade rådet att det annulerade det 86 år gamla beslutet att göra Hagia Sofia till museum. Men Erdogans linje är alltså tydlig, den anrika kyrkan ska bli moské, menar han.

Medan turkiska islamister länge har velat göra Hagia Sofia till moské igen, så har många i den sekulära oppositionen varit emot. 

Och från omvärlden är reaktionerna starka. Den rysk-ortodoxa kyrkan beklagar beslutet och ekumeniske patriarken av Konstantinopel, Bartolomeus I, sade för en månad sedan att omvandlingen till en moské skulle ”vända miljoner kristna runt om i världen mot islam”, skriver TT.

Grekland hälsar från officiellt håll att det turkiska beslutet är en ”öppen provokation” mot ”den civiliserade världen”.

Världen idag har tidigare berättat om att före detta stats- och utrikesminister Carl Bildt kritiserat Turkiet för planerna. Nu vill flera kristna debattörer att också den svenska regeringen höjer sin röst.

”En av de äldsta och mest centrala helgedomarna i kristenheten, Hagia Sofia i Istanbul, vill Erdogan och hans regering göra om till moské. Det vore en förbrytelse mot Hagia Sofia som världskulturarv och en skymf mot den ortodoxa kyrkan. Sverige bör protestera!” skriver Tuve Skånberg, riksdagsledamot för KD och teolog, på Facebook.

Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare på Svenska evangeliska alliansen, beskriver utvecklingen i Turkiet som ”mycket oroande”. Aktivisten och journalisten Nuri Kino frågar sig varför inte svenska makthavare fördömer Erdogans ”onda, omoraliska och olagliga agerande”.

Hagia Sofia ingår i Unescos världsarvslista och FN-organet varnade på fredagen Turkiet för att ändra kyrkans status och vädjade om dialog, och även USA har kommit med invändningar, konstaterar TT.

Regeringsvänlig media har förklarat att om mosképlanerna blir verklighet så kommer det att hållas muslimsk bön i Hagia Sofia redan 15 juli, på fyraårsdagen av den misslyckade statskuppen i landet. Enligt ett inlägg från nyhetsbyrån Anadolu så tänker tiotusentals personer i så fall delta i bönen.

Den stora och ikoniska basilikan Hagia Sofia ligger i Istanbuls europeiska del, några hundra meter från bosporen och ses som den bysantiska arkitekturens mästerverk. Den byggdes ursprungligen som en kristen kyrka på 500-talet, och blev efter brytningen mellan den västliga och östliga institutionella kristendomen den östortodoxa kyrkans säte, där flera bysantiska kejsare kröntes. 

Efter Konstantinopels fall på 1400-talet, blev den då nära 900-åriga kyrkan omvandlad till moské och tillfördes så småningom minareter. Efter nära 500 år som moské och det ottomanska rikets fall, sekulariserades sedan byggnaden och öppnades i stället som museum 1935, under den turkiska republikens ”landsfader” Mustafa Kemal Atatürk. 

Är makten viktigare än sanning för Harris?

Gästledare Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har valt senator Kamala Harris som sin... lördag 15/8 00:00

Frågan är om du använder det du har fått?

Inför söndag 1 Korinthierbrevet 12:4–11 Jag var tio år gammal när jag på läger bad om att få bli andedöpt.... torsdag 13/8 00:10