Herre min Gud, många är undren du gjort och tankarna du tänkt för oss. Inget kan liknas vid dig.
Psaltaren 40:6

Världen idag

Vill att aborterade foster som kommer ut levande räddas

Utan Gud finns det ingenting som säger att människan har ett särskilt värde. Det var kontentan när frågan ”Vad är ett liv värt” diskuterades i Malou efter tio. I programmet tog författaren Martina Montelius ställning för att rädda foster som kommer ut levande efter sena aborter.

Nyheter · Publicerad 17:42, 23 okt 2019

Att människan har ett värde är inte självklart. Det konstaterade författaren Martina Montelius och religionshistorikern David Thurfjell i fredagens avsnitt av Malou efter tio.

– I princip är inte mitt liv värt någonting, förutom det värde jag eventuellt av egen kraft tillför, men jag förtjänar inte att existera i strikt mening, sade Martina Montelius.

David Thurfjell gav resonemanget viss rätt.

Man måste nästan hitta på att människan har ett värde, för annars blir det moraliskt outhärdligt, sade han.

Ett sätt som vi gör detta på är, enligt Thurfjell, att skapa system – som exempelvis FN:s mänskliga rättigheter – som gör att det inte bara är upp till oss att avgöra vad en människa är värd.

Efter andra världskriget har vi klamrat oss fast vid ett sådant system utan att kunna argumentera för det utifrån evolution eller förnuft, menade han.

Här har religionerna, enligt Thurfjell, däremot en filosofisk grund.

– Varje människa har ett värde därför att, om vi tar kristendomen, människan är skapad av Gud med ett unikt syfte, sade han.

I avsnittet diskuterades även frågan om sena aborter – och det faktum att det i dag går att rädda barn i samma graviditetsvecka som de kan aborteras.

Skulle Martina Montelius ha en gravid tonåring framför sig skulle hon antagligen ha sin empati hos henne – och göra allt för att hjälpa henne, sade hon.

– Sedan däremot, om jag jobbade på den här abortkliniken – jag har ju läst de här vittnesmålen där det är en liten, liten människa som ligger och rör sig – då skulle ju min empati hamna där, sade hon.

– Den impuls jag får när jag läser om det är att jag vill ta den där lilla och tänka: ”Du får i alla fall ligga i min famn de sista sekunderna av ditt liv”, fortsatte hon.

Enligt Martina Montelius borde riktlinjerna utformas utifrån ett sådant tankesätt.

– Borde inte det rättvisa vara, om man nu ska hitta en lösning på sena aborter, att om det föds ett barn som går att rädda till livet – att det barnet har rätt till liv, men att någon annan får ta hand om det? frågade hon sig.

– Men så har vi ju bestämt att med fri aborträtt är det inte så, sade programledaren Malou von Sivers.

– Nej, men då skulle jag vilja ändra på det, sade Martina Montelius.

– Egentligen borde det vara så, att om man har blivit född – även om man är ett foster i vecka 22 – så har man rätt till liv, sade hon.

Egentligen borde det vara så, att om man har blivit född – även om man är ett foster i vecka 22 – så har man rätt till liv.

Kyrkornas arbete ska hålla i långa loppet

Ledare Vi är många som är aktivt och djupt engagerade kristna runt om i hela Sverige, och vi är många med... tisdag 14/7 00:00

Humanist: Ta bort kristna korset från svenska flaggan

Flaggdebatt. Det gula korset i den svenska flaggan symboliserar ett historiskt religiöst förtryck och har... tisdag 14/7 05:30

En öppen debatt kritiskt för vår framtid

Ledare I veckan publicerades ett uppmärksammat öppet brev i tidningen Harper Magazine. Brevet är... lördag 11/7 00:00

John Wimber – Vineyardrörelsens grundare

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 3/10) Vineyardrörelsen växte fram från John Wimbers vardagsrum till att bli en församlingsrörelse som... tisdag 14/7 00:00

Vad håller om 40 år?

Bönekrönika För några dagar sedan åkte vi som familj till ostkustens pärla Öregrund. Visste du att Öregrund är... tisdag 14/7 00:00

Äldrevårdschefer: Regeringen har tittat bort

Coronapandemin. Vad är folkhälsomyndigheten egentligen ute efter? frågar 23 forskare i en debattartikel, och i en... måndag 13/7 14:48

Kan en kristen bära vapen?

Mot väggen Kan en kristen med gott samvete bära vapen i egenskap av polis eller militär och när så behövs även...

John Wimber – Vineyardrörelsens grundare

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 3/10) Vineyardrörelsen växte fram från John Wimbers vardagsrum till att bli en församlingsrörelse som...