Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Vill att aborterade foster som kommer ut levande räddas

Utan Gud finns det ingenting som säger att människan har ett särskilt värde. Det var kontentan när frågan ”Vad är ett liv värt” diskuterades i Malou efter tio. I programmet tog författaren Martina Montelius ställning för att rädda foster som kommer ut levande efter sena aborter.

Nyheter · Publicerad 17:42, 23 okt 2019

Att människan har ett värde är inte självklart. Det konstaterade författaren Martina Montelius och religionshistorikern David Thurfjell i fredagens avsnitt av Malou efter tio.

– I princip är inte mitt liv värt någonting, förutom det värde jag eventuellt av egen kraft tillför, men jag förtjänar inte att existera i strikt mening, sade Martina Montelius.

David Thurfjell gav resonemanget viss rätt.

Man måste nästan hitta på att människan har ett värde, för annars blir det moraliskt outhärdligt, sade han.

Ett sätt som vi gör detta på är, enligt Thurfjell, att skapa system – som exempelvis FN:s mänskliga rättigheter – som gör att det inte bara är upp till oss att avgöra vad en människa är värd.

Efter andra världskriget har vi klamrat oss fast vid ett sådant system utan att kunna argumentera för det utifrån evolution eller förnuft, menade han.

Här har religionerna, enligt Thurfjell, däremot en filosofisk grund.

– Varje människa har ett värde därför att, om vi tar kristendomen, människan är skapad av Gud med ett unikt syfte, sade han.

I avsnittet diskuterades även frågan om sena aborter – och det faktum att det i dag går att rädda barn i samma graviditetsvecka som de kan aborteras.

Skulle Martina Montelius ha en gravid tonåring framför sig skulle hon antagligen ha sin empati hos henne – och göra allt för att hjälpa henne, sade hon.

– Sedan däremot, om jag jobbade på den här abortkliniken – jag har ju läst de här vittnesmålen där det är en liten, liten människa som ligger och rör sig – då skulle ju min empati hamna där, sade hon.

– Den impuls jag får när jag läser om det är att jag vill ta den där lilla och tänka: ”Du får i alla fall ligga i min famn de sista sekunderna av ditt liv”, fortsatte hon.

Enligt Martina Montelius borde riktlinjerna utformas utifrån ett sådant tankesätt.

– Borde inte det rättvisa vara, om man nu ska hitta en lösning på sena aborter, att om det föds ett barn som går att rädda till livet – att det barnet har rätt till liv, men att någon annan får ta hand om det? frågade hon sig.

– Men så har vi ju bestämt att med fri aborträtt är det inte så, sade programledaren Malou von Sivers.

– Nej, men då skulle jag vilja ändra på det, sade Martina Montelius.

– Egentligen borde det vara så, att om man har blivit född – även om man är ett foster i vecka 22 – så har man rätt till liv, sade hon.

Egentligen borde det vara så, att om man har blivit född – även om man är ett foster i vecka 22 – så har man rätt till liv.

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Klimat i hetluften verkar inte hjälpa miljöpartier

Politik. Klimatfrågan lyfts ofta fram i medierapporteringen och är viktig för många väljare, men... söndag 19/9 12:00

Ryska valet inte spännande förrän efteråt: ”Riggat system”

Politik. En del vill inte ens se röstningen till Rysslands parlament som ett val, andra kallar det fars. Men... lördag 18/9 20:00

IMF-chefen anklagas för Kina-påtryckningar

Utredning. Världsbankens ledning pressade sin personal att skönmåla Kina när de skulle göra rankinglistan... lördag 18/9 16:00

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika lördag 18/9 00:00

Allt fler kommuner drar in stöd till religiösa aktörer

Kartläggning. Allt fler kommuner drar in bidrag till föreningar med religiös huvudman, oavsett om verksamheten... lördag 18/9 12:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier