När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Vill att aborterade foster som kommer ut levande räddas

Utan Gud finns det ingenting som säger att människan har ett särskilt värde. Det var kontentan när frågan ”Vad är ett liv värt” diskuterades i Malou efter tio. I programmet tog författaren Martina Montelius ställning för att rädda foster som kommer ut levande efter sena aborter.

Nyheter · Publicerad 17:42, 23 okt 2019

Att människan har ett värde är inte självklart. Det konstaterade författaren Martina Montelius och religionshistorikern David Thurfjell i fredagens avsnitt av Malou efter tio.

– I princip är inte mitt liv värt någonting, förutom det värde jag eventuellt av egen kraft tillför, men jag förtjänar inte att existera i strikt mening, sade Martina Montelius.

David Thurfjell gav resonemanget viss rätt.

Man måste nästan hitta på att människan har ett värde, för annars blir det moraliskt outhärdligt, sade han.

Ett sätt som vi gör detta på är, enligt Thurfjell, att skapa system – som exempelvis FN:s mänskliga rättigheter – som gör att det inte bara är upp till oss att avgöra vad en människa är värd.

Efter andra världskriget har vi klamrat oss fast vid ett sådant system utan att kunna argumentera för det utifrån evolution eller förnuft, menade han.

Här har religionerna, enligt Thurfjell, däremot en filosofisk grund.

– Varje människa har ett värde därför att, om vi tar kristendomen, människan är skapad av Gud med ett unikt syfte, sade han.

I avsnittet diskuterades även frågan om sena aborter – och det faktum att det i dag går att rädda barn i samma graviditetsvecka som de kan aborteras.

Skulle Martina Montelius ha en gravid tonåring framför sig skulle hon antagligen ha sin empati hos henne – och göra allt för att hjälpa henne, sade hon.

– Sedan däremot, om jag jobbade på den här abortkliniken – jag har ju läst de här vittnesmålen där det är en liten, liten människa som ligger och rör sig – då skulle ju min empati hamna där, sade hon.

– Den impuls jag får när jag läser om det är att jag vill ta den där lilla och tänka: ”Du får i alla fall ligga i min famn de sista sekunderna av ditt liv”, fortsatte hon.

Enligt Martina Montelius borde riktlinjerna utformas utifrån ett sådant tankesätt.

– Borde inte det rättvisa vara, om man nu ska hitta en lösning på sena aborter, att om det föds ett barn som går att rädda till livet – att det barnet har rätt till liv, men att någon annan får ta hand om det? frågade hon sig.

– Men så har vi ju bestämt att med fri aborträtt är det inte så, sade programledaren Malou von Sivers.

– Nej, men då skulle jag vilja ändra på det, sade Martina Montelius.

– Egentligen borde det vara så, att om man har blivit född – även om man är ett foster i vecka 22 – så har man rätt till liv, sade hon.

Egentligen borde det vara så, att om man har blivit född – även om man är ett foster i vecka 22 – så har man rätt till liv.

Vi behöver tala mer om Bibelns auktoritet

Ledare Kampen om bibeltron har ständigt pågått inom kristenheten de senaste 150 åren. När pingstväckelsen växte fram från 1907 och framåt var det en... lördag 14/12 00:00

I helgen firar vi Livets söndag

Debatt Människovärde Låt oss skapa ett samhälle där vi bejakar och främjar livet, både i dess början och i dess slutskede, uppmanar ett antal kristna ledare med anledning... fredag 13/12 11:24

Mission uppe på världens tak

Missionsglimten Jag är uppe i tunn luft. Det känns verkligen, speciellt när man promenerar i motlut. Och inflygningen vi gjorde ...! Den anses vara en av världens... fredag 13/12 00:00

Vi ser tecken på det kommande riket varje gång Guds vilja sker.

Inför söndag Luk 3:1–15 Bland blommande mandelträd i bergsbyn Ein Kerem utanför Jerusalem möttes två gravida kvinnor, vars barn skulle förändra historien för... torsdag 12/12 00:00

Väljarna är trötta på det politiskt korrekta

Ledare År 1994 publicerade den tidigare folkpartiledaren Per Ahlmark boken Vänstern och tyranniet: Det galna kvartseklet. Det var en svidande uppgörelse med... torsdag 12/12 00:00

Min man drar sig undan vid konflikter, vad ska jag göra?

Familjefrågan Familjefrågan. Jag och min man är så extremt olika. Vid konfliktfyllda situationer drar han sig undan och vill vara i fred. Han pratar inte gärna om vad han känner... torsdag 12/12 00:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Mission uppe på världens tak

Missionsglimten Jag är uppe i tunn luft. Det känns verkligen, speciellt när man promenerar i motlut. Och inflygningen vi gjorde ...! Den anses vara en av världens...