Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Liberalernas partiledare Johan Pehrson. Foto: Anders Wiklund/TT

”Vilken gud man än tror på så gäller svensk yttrandefrihet”

Liberalernas betoning på jämställdhet och att begränsa tro i läroplanen är ett par av förklaringarna till att Liberalernas tidigare så starka relation till frikyrkan inte längre finns kvar, menar partiledaren Johan Pehrson. L tycker att församlingar kan vara huvudmän till skolor, om skolorna slutar vara kristna, säger han när Världen idag intervjuar honom inför valet.

Nyheter · Publicerad 14:00, 10 sep 2022

Historiskt har Liberalerna, tidigare Folkpartiet, haft mycket starka band till frikyrkan i Sverige. Begreppet frisinnet som varit starkt rotat inom nykterhets- och frikyrkorörelsen växte under en period sida vid sida med det frisinnade politiska alternativet. Men det var ett tag sedan de växte isär.

På frågan vad den här utvecklingen beror på antyder Johan Pehrson att frikyrkligheten och partiet krockat i exempelvis synen på abort och konfessionella inslag i skolan.

– En gång i tiden bildades Kristen Demokratisk Samling (KDS, nuvarande KD reds. anm.) för att än hårdare försvara vikten av kristendomsundervisning och man hade också synpunkter på kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp.

– Där gjorde Liberalerna en annan resa där vi varit tydliga med att vi står upp varje dag för religionsfriheten och rätten till sin tro. Men vi har också varit tydliga med att det kanske inte får genomslag i skollagen och läroplanen på det sättet som det fick förr. Och likadant har vi varit tydliga i jämställdhetsaspekter, det kan ju ha bidragit.  

Han säger dock att partiets starka band till frisinnet finns kvar och att han i valrörelsen mött många människor med förankring i kyrkan som säger sig åter vilja rösta på Liberalerna.

Med Pehrson som ny ledare för Liberalerna har partiet i elfte timmen lyft ovanför riksdagsspärren i opinionsmätningarna. Valet på söndag och dess efterspel blir ändå en rysare, splittringen är stor inom L över vägvalet att ställa sig bakom en borgerlig koalition där man samverkar med Sverigedemokraterna.

Liberalerna är det enda av partierna till höger som driver förslag att förbjuda konfessionella skolor, och L-ledaren menar att detta bör ske av principiella skäl.

– Det innebär inte något hinder att man på annat sätt som förälder lär och fostrar barnen i sin respektive tro.

– Ibland har jag fått frågan om de här skolorna skulle vara dåliga. Det är många jag har mött som är bra, inte minst kristna friskolor. Det finns inget som hindrar huvudmannen att driva skolan vidare, men inte såsom en religiös friskola.

Tro som en personlig övertygelse kan ge stor styrka för människor privat, menar Johan Pehrson som dock är kritisk till när religion används som ”separatistisk kraft”.

– Samhället behöver inte vara sekulärt, det är staten som ska vara sekulär. Däremot ser vi tendenser runt om i vårt land att det finns krafter som med religion som avstamp vill förändra Sverige. Det dyker upp partier som kandiderar till riksdagen som vill ändra svenska yttrandefrihetsgrundlagen och som vill förändra kvinnors frihet i Sverige, säger han och tillägger att han syftar på muslimska partiet Nyans.

– Det är en separatistisk kraft som vi tycker är mycket allvarlig. De får tro på vad de vill, men jag är tydlig med att vad de än hänvisar till, vilken gud de än tror på, så gäller den svenska yttrandefriheten och vi står upp för kvinnors rättigheter, säger Johan Pehrson.

Johan Pehrson var sist ut i Världen idags partiledarintervjuer. Världen idag har sökt Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD) för intervju inför valet, men de har avböjt att svara på våra frågor.

Ibland har jag fått frågan om de här skolorna skulle vara dåliga. Det är många jag har mött som är bra, inte minst kristna friskolor.

Johan Pehrson

54 år gammal. Uppvuxen i Örebro.

Utbildad inom juridik och ekonomi. Har bland annat arbetat på bank och som tingsnotarie.

Är 197 cm lång och hans längd används av partiet för att profilera honom. På en kampanjbil som Pehrson åker runt med i valrörelsen står det: ”Den långa mitten i högerfilen”.

Kom in som riksdagsledamot vid valet 1998. Har haft en lång rad befattningar inom Folkpartiet/Liberalerna, bland annat som partisekreterare.

Tog i våras över som partiledare efter Nyamko Sabuni.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00