Att vörda Herren är början till vishet, att känna den Helige är förstånd.
Ordspråksboken 9:10

Världen idag

”Viktigt att som vuxen reagera”

Om ditt barn konfronteras med skrämmande aktiviteter ofrivilligt är det självklart att du som förälder har rätt att reagera. Det menar Gunilla Svensson som är lärare och som reser i kyrkor och talar om New age. Och Hanna Simonsson på OAS tipsar om hur man kan vara en motpol under halloween.

Nyheter · Publicerad 09:51, 1 okt 2018

Gunilla Svensson tycker det är fruktansvärt att skräckfyllda teman och uttryck blivit normaliserat och nu även kan möta barn i skolan, på nätet eller i andra sammanhang där det kan vara svårt att värja sig för det.

– Många gör det enkelt för sig och säger att det är helt ofarligt. Man tror att det bara är läskiga sagor. Men det finns en andlig verklighet bakom detta, säger Gunilla Svensson.

Hon uppmanar föräldrar och andra vuxna att prata med barnen i sin omgivning om de här sakerna. Och även att våga vara besvärlig och prata med till exempel lärare om hur de tänkt hantera halloween.

– Det är viktigt att ifrågasätta och ta reda på vad som sker och att själv bidra med den kunskap och det synsätt man har.

– Ibland måste man gå på som vuxen. Om barn drömmer mardrömmar och det kommer an på något som hänt i skolan, då måste man reagera. Om inte vi reagerar, vem gör det då?

Gunilla Svensson har god kännedom om New age och hon berättar att många nyandliga aktörer upplever ett uppsving under halloween.

– Jag har till exempel pratat med så kallade häxor som älskar halloween för då söker sig många unga tjejer till wicca-rörelser och liknande.

– Som kristna föräldrar tycker jag att man ska försöka komma samman och be för barnen och deras skola, om att destruktivt inflytande ska plockas bort och om ingångar att förmedla kunskap, säger Gunilla Svensson.

Hanna Simonsson är inspiratör i OAS-rörelsen och arbetar med barnverksamheten Youngsters. Hon tycker att man som kristen inte ska distansera sig eller stänga sig inne under höstlovet. I stället kan man anordna roliga aktiviteter som inte har med skräck att göra.

– I höstnumret av den tidning vi skickar ut delade jag till exempel med mig av hur man kan göra pumpapyssel, fina pumpor som inte är läskiga. Eller så kan man bjuda in till en maskerad som inte handlar om att det ska vara skrämmande utan roligt, tipsar hon.

– Vi kan få vara en motpol.

Halloween är ett tillfälle att som kristen leva ut den gyllene regeln från Bibeln: ”Allt vad ni vill att människorna ska göra för er, det ska ni också göra för dem”, menar Hanna Simonsson.

– I stället för ”bus eller godis” kan man göra snälla saker och uppmuntra människor som man har omkring sig, säger hon.

Gudstron är grunden för Nobelpristagaren

Forskning. En av årets tre Nobelpristagare i kemi, John B Goodenough, är med sina 97 år den äldsta Nobelpristagaren någonsin. Men han är också kristen och... söndag 20/10 09:00

Lauren Daigle vann stort på Dove Awards

Musik. Lauren Daigle blev en av de stora vinnarna under tisdagen med vinster i tre tunga kategorier när det kristna musikpriset Dove Awards delades ut i USA... lördag 19/10 18:59

Allt handlar om mötet med personen Jesus

Ledare Kristendomen handlar inte i första hand om en uppsättning värderingar. Kristendomen handlar inte i första hand om ett lärosystem. Kristendomen... lördag 19/10 00:00

Svårtolkade fläckar från Andrées polarexpedition

Mysteriet kring Andrées ödesdigra polarexpedition lever vidare. De senaste provsvaren från Bea Uusmas forskning gav inga entydiga svar – i alla fall... måndag 21/10 07:00