Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

Petter Sundelius. Foto: Privat

Viger inte homopar – har stort stöd i Stockholmsförsamling

Ytterligare en nytillträdd kyrkoherde har kritiserats för att han inte vill viga homosexuella par, Petter Sundelius i Stockholmsförsamlingen S:t Matteus.

Nyheter · Publicerad 14:37, 15 okt 2018

Enligt tidningen Mitt i Stockholm har en person som är aktiv inom Svenska kyrkan kritiserat den nya kyrkoherden för hans inställning.

– Sådant ska inte få förekomma. Kyrkan har ett ansvar att föregå med gott exempel, säger personen, som vill vara anonym.

Petter Sundelius tillträdde som Matteus församlings nya kyrkoherde i augusti. Han har tidigare arbetat som komminister i församlingen och är ett känt namn bland medlemmarna.

– Det är en väldigt komplicerad fråga som jag brottats med i flera år. Jag brottas fortfarande med den, men jag har kommit fram till att jag inte vill viga någon halvhjärtat, säger Sundelius i intervjun.

Inom Matteus församling finns flera andra präster som viger samkönade.

– Jag kommer inte att ha några som helst problem med att se till att vigslar sker. De som vill bli vigda här får aldrig hamna i kläm, säger Petter Sundelius.

När han valdes till kyrkoherde var det bara en av ledamöterna i kyrkorådet som reserverade sig. Enligt vice ordförande Anna Wahlund var alla i rådet medvetna om Sundelius inställning inför valet.

– Vi ansåg att Petter var bäst lämpad för tjänsten, säger hon till Mitt i.

– Det finns säkert de som har andra åsikter men Petter är uppskattad och har en stark förankring i församlingen. Jag ser hellre en präst som är ärlig än någon som rättar kappan efter vinden för att inte bli stämplad som politiskt inkorrekt, fortsätter Anna Wahlund.

Bland de församlingsanställda hon pratat med är det en person som uttryckt sig kritiskt mot kyrkoherdens inställning i frågan.

Stockholms biskop Eva Brunne är själv öppet homosexuell och uttalade sig nyligen på stiftets hemsida med anledning av uppmärksamheten kring Sundelius. I uttalandet uppgav hon att hon vid anställning av präster alltid frågar om personen ifråga är beredd att viga samkönade par. Om svaret är nej så anställs inte den personen. Uttalandet har nu tagits bort från hemsidan. Stiftets pressekreterare Pär Sandberg säger till Världen idag att det beror på att frågan behöver formuleras lite bättre.

– Frågan kräver att man väger sina ord på guldvåg. Eva Brunne uttalade sig i egenskap av arbetsgivare och det är viktigt att särskilja det från hennes roll som vigande biskop. Där följer hon kyrkoordningen till punkt och pricka. Som anställande chef gör hon bedömningen att alla ska kunna utföra alla uppgifter.

Pär Sandberg förklarar att församlingarna anställer sina egna präster, men att biskopen anställer de nyvigda präster som ska tjänstgöra som stiftsadjunkter i ett år.

– Där ställer hon frågan och har aldrig fått ett nekande svar. Det har aldrig varit något ärende i Stockholms stift, säger han.

Petter Sundelius är prästvigd i ett annat stift.

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Mediers trovärdighet ifrågasätts efter avslöjande

USA. Många amerikaner frågar sig ifall de kan lita på sin morgontidning efter avslöjandet om de falska... torsdag 9/12 10:50

Bilda bokade satanistiskt band – backar efter kritik

Studieförbund. Studieförbundet Bilda, där en lång rad kristna aktörer är medlemmar, beslutade nyligen att avboka... torsdag 9/12 09:00

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00

Låt oss vara ivriga att säga ja till Andens väg i och genom våra liv.

Inför söndag En väg tar oss till en destination. Alla vägar som vi använder dagligen har anlagts någon gång.... torsdag 9/12 00:00

Vi vet egentligen aldrig vad som ska hända i en bönestund.

Ledarkrönika I min ungdom hörde jag flera predikningar som hjälpte mig att förstå betydelsen av bön med... torsdag 9/12 00:00

Senaste nytt

    Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

    Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier