Den rättfärdiges frukt är ett livets träd, den som vinner själar är vis.
Ordspråksboken 11:30

Världen idag

”Vid strandkanten förstod jag ordet nåd”

Maria Ludvigsson, till vardags ledarskribent på Svenska Dagbladet, gläder sig över en sommar med båtturer, körsbär, kramar, stickor i fötterna och en och annan svår bok.

Under tiden nynnar hon gärna på en psalm om att göra Guds vilja i nuet.

Nyheter · Publicerad 16:18, 14 aug 2020

Ditt jobb är att följa med i debatten och uttrycka åsikter. Går det att ”ta ledigt” från samhällsdebatten?

– Ja, från själva debatten, det är inte svårt. Men det som är min yrkesroll har också grund i mitt intresse för och dragning till vad man kan kalla samhällsfrågor. Men det handlar ju egentligen om en önskan att begripa världen – och som opinionsbildare att bidra till att göra den lite bättre.  

Under våren har det blossat upp en debatt mellan ateister och kristna företrädare om tro, som även du deltagit i. Hur har du upplevt den?

– Ja, det har jag. Och det gör jag ju som troende mer eller mindre alltid. Den är uppfriskande, viktig och välkommen. Den gör kristna mer medvetna och kräver att vi reflekterar över vår egen tro, vår trovärdighet som medmänniskor och som kristna.

– Det är också ett tecken på andras intresse för och längtan efter svar på existentiella frågor. Ett ”jag bryr mig inte” hade var olidligt. 

Kan du berätta om något som berört dig den senaste tiden?

– Varje morgon vaknar jag till vacker sommar. Det slog mig en morgon i strandkanten med stilla vatten och enskildhet att detta enastående kommer åter varje dag. Det ges mig helt utan att jag presterat något. Jag behöver bara finnas. Överflöd av allt jag kan önska mig. Det var då jag förstod själva ordet “”nåd”.

Vad gör du i sommar?

– Åker båt, badar, planterar, äter, kramar min familj, tar ett glas, lyssnar på Taube, får stickor i fötterna, äter körsbär, går upp tidigt, sover länge, läser (för mig) svåra böcker samt förundras.

Vilket är ditt bästa sommarminne?

– Varje års första båttur. Under många år med mamma och pappa, sedan med pappa och nu med min lilla flicka och en stilig karl som är min man.

Vad gör du om du får en stund över helt för dig själv?

– Sätter mig på bryggan och glor rakt ut. 

Nämn ett bibelord som betyder lite extra mycket för dig just nu?

– Jag är rätt dålig på bibelord. Men jag funderar mycket på nådebegreppet, som jag sade tidigare. Ordet har en lite negativ klang … Det för tankarna till någon som i nåd nedlåter sig till en stackars medmänniska, men inte av kärlek utan för att visa sin godhet. Det finns flera begrepp och ord som får olika konnotation i olika tider. 

Vilken bok läste du senast?

– Jag läser min kollega Ivar Arpis och hans medförfattare Anna-Karin Wyndhams bok Genusdoktrinen. Mycket bra och viktig.

Vart i Sverige åker du helst när du har semester och varför?

– Till Båven [sjö i Södermanland; reds anm]. För den är så vacker.

Vilken bön eller tanke ligger på ditt hjärta just nu?

– Jag nynnar på Britt G Hallqvists psalmtext:

Lär mig bedja av hjärtat, inte i afton men nu

Hjälp mig att göra din vilja, inte imorgon men nu

Hjälp mig älska min nästa, inte på avstånd men här

Nu när han kommer och vädjar, nu när han vållar besvär. (Psalm 214)

Den är perfekt som vardagsmantra.

Film eller bok

Sjö eller hav

Sol eller skugga

Virka eller vandra

Morgonstund eller kvällssudd (be mig inte välja…)

Nöjespark eller park

Podd eller musik

Tält eller hotell

Glass eller grillat

Borta eller hemma

Stoppa alla svenska skattepengar som göder det palestinska hatet

Gästledare Itamar Marcus, grundaren av organisationen Palestinian Media Watch, som granskar det som sägs i... tisdag 21/3 00:10

Mycket snack och lite verkstad tycker SLU-forskaren

Yrkesfiske. ”Bara ord och ingen handling”, det är SLU-forskaren Sven Gunnar Lunneryds krassa sammanfattning av... tisdag 21/3 14:50

Ta emot Guds vapenrustning

Bönekrönika Gud är alltid och alltigenom god. Djävulen är alltid och alltigenom ond. Jesus kom för att vi... tisdag 21/3 00:00