Lär mig att göra din vilja, för du är min Gud. Låt din gode Ande leda mig på jämn mark
Psaltaren 143:10

Världen idag

VID-artikel om konst blev fråga i riksdagen

Världen idags artikel om könskonst i Göteborg blev nyligen föremål för en riksdagsfråga från Patrik Jönsson (SD).

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) tycker det är ”oroande” att SD har synpunkter på ett kontroversiellt konstverk som delfinansierats av en statlig myndighet.

Nyheter · Publicerad 07:00, 30 dec 2021

Världen idag har tidigare skrivit (8/12) om den stora muralmålningen på Trafikverkets byggplank runt Västlänken i Göteborg. Motivet är ett kvinnligt könsorgan mellan ett par utsträckta ben i nätstrumpbyxor.

Den tidigare riksdagspolitikern Annelie Enochson (KD) är en av dem som kritiserat verket, som kostat Trafikverket 150 000 kronor.

– Det här är en sexualisering av det offentliga rummet. Man talar ofta om konstnärlig frihet men varför tillåts en konstnär ta sig den friheten framför oss andra som vistas där? sade Annelie Enochson till Världen idag.

I sin riksdagsfråga hänvisar Patrik Jönsson till artikeln i Världen idag och undrar om statsrådet ”avser att vidta några generella åtgärder för att Trafikverket ska prioritera budgetmedel till underhåll av infrastrukturen framför provocerande 'konst' ”.

”Allmänheten måste i det offentliga rummet kunna mötas av estetisk tilltalande konst utan risk att densamma avskräcker eller, som i detta fall, upplevs som tydligt stötande,” skriver han vidare.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth svarar att han ”respekterar allas åsikter om konstverks utformning och uttryck”, samtidigt som han betecknar SD:s ”synpunkter på den konstnärliga friheten” som oroande.

Att politiken ska avhålla sig från att styra konstnärligt innehåll är en viktig princip som ”även våra fristående myndigheter ska bidra till”, skriver ministern vidare, apropå den målning som Trafikverket efter omfattande kritik nu överväger att ersätta.

Konstnären i fråga, Carolina Falkholt, har även skapat en fyra våningar hög spraymålning i Gårda i Göteborg. Den föreställer en kvinna som visar sitt kön medan hon böjer sig in över en vagina-liknande blomma.

Till tidningen QX säger Carolina Falkholt, i en intervju utifrån verket, att det är ”viktigt att lesbiska konstverk finns som motpol till fascismen”, eftersom Sverige­demokrater ”vill ta över public service”.

För ett par år sedan gjorde Carolina Falkholt sig känd för sin målning av ett jättelikt, blått, manligt kön på en vägg på Kungsholmen i Stockholm. Verket målades över efter bara en vecka, efter klagomål från omkringboende.

I tidningen Opulens förklarar hon kritiken mot könskonstverken med ”högerkonservativa, underutvecklade åsikter”, och ett outvecklat sinne för konst bland de flesta svenskar.

Allmänheten måste i det offentliga rummet kunna mötas av estetisk tilltalande konst utan risk att densamma avskräcker eller, som i detta fall, upplevs som tydligt stötande.

Efter protesterna – Kina lättar på vissa restriktioner

Kina. Kina lättar på vissa restriktioner i ett försök att dämpa protesterna. Men polisnärvaron i flera av... tisdag 29/11 18:00

Vill Pehrson underminera hela Kristerssons regering?

Ledare Liberalernas sedan i lördags ordinarie partiledare Johan Pehrson är en fullblodspolitiker, som i... tisdag 29/11 00:10

Ateistisk läkare fick allvarlig hjärnblödning – ”såg Jesus”

Uppenbarelse. Ett reportage i Göteborgs-Posten av det ovanligare slaget beskriver hur en kroatisk-svensk läkare... tisdag 29/11 15:00

Barnen offer för svensk familjepolitik

Ledare Den extrema svenska familjepolitiken har ett högt pris – som våra barn får betala.  Enligt en... tisdag 29/11 00:00