Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

VID-artikel om konst blev fråga i riksdagen

Världen idags artikel om könskonst i Göteborg blev nyligen föremål för en riksdagsfråga från Patrik Jönsson (SD).

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) tycker det är ”oroande” att SD har synpunkter på ett kontroversiellt konstverk som delfinansierats av en statlig myndighet.

Nyheter · Publicerad 07:00, 30 dec 2021

Världen idag har tidigare skrivit (8/12) om den stora muralmålningen på Trafikverkets byggplank runt Västlänken i Göteborg. Motivet är ett kvinnligt könsorgan mellan ett par utsträckta ben i nätstrumpbyxor.

Den tidigare riksdagspolitikern Annelie Enochson (KD) är en av dem som kritiserat verket, som kostat Trafikverket 150 000 kronor.

– Det här är en sexualisering av det offentliga rummet. Man talar ofta om konstnärlig frihet men varför tillåts en konstnär ta sig den friheten framför oss andra som vistas där? sade Annelie Enochson till Världen idag.

I sin riksdagsfråga hänvisar Patrik Jönsson till artikeln i Världen idag och undrar om statsrådet ”avser att vidta några generella åtgärder för att Trafikverket ska prioritera budgetmedel till underhåll av infrastrukturen framför provocerande 'konst' ”.

”Allmänheten måste i det offentliga rummet kunna mötas av estetisk tilltalande konst utan risk att densamma avskräcker eller, som i detta fall, upplevs som tydligt stötande,” skriver han vidare.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth svarar att han ”respekterar allas åsikter om konstverks utformning och uttryck”, samtidigt som han betecknar SD:s ”synpunkter på den konstnärliga friheten” som oroande.

Att politiken ska avhålla sig från att styra konstnärligt innehåll är en viktig princip som ”även våra fristående myndigheter ska bidra till”, skriver ministern vidare, apropå den målning som Trafikverket efter omfattande kritik nu överväger att ersätta.

Konstnären i fråga, Carolina Falkholt, har även skapat en fyra våningar hög spraymålning i Gårda i Göteborg. Den föreställer en kvinna som visar sitt kön medan hon böjer sig in över en vagina-liknande blomma.

Till tidningen QX säger Carolina Falkholt, i en intervju utifrån verket, att det är ”viktigt att lesbiska konstverk finns som motpol till fascismen”, eftersom Sverige­demokrater ”vill ta över public service”.

För ett par år sedan gjorde Carolina Falkholt sig känd för sin målning av ett jättelikt, blått, manligt kön på en vägg på Kungsholmen i Stockholm. Verket målades över efter bara en vecka, efter klagomål från omkringboende.

I tidningen Opulens förklarar hon kritiken mot könskonstverken med ”högerkonservativa, underutvecklade åsikter”, och ett outvecklat sinne för konst bland de flesta svenskar.

Allmänheten måste i det offentliga rummet kunna mötas av estetisk tilltalande konst utan risk att densamma avskräcker eller, som i detta fall, upplevs som tydligt stötande.

Abortfrågan handlar om ofödda barns rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Hotspot om elkrisen blev viralt

TV. Världen idags tv-program Hotspot har blivit viralt efter att avsnittet om en systemhotande elkris... tisdag 28/6 15:00

Undersökning: Få politiker bor i utsatta områden

Förorten. Av de politiker som kandiderar till höstens val är det få som bor i landets mest socioekonomiskt... tisdag 28/6 12:00

Artikel om hbtq och Pingst har lett till intensiv debatt

Hbtq. Världen idags rapportering om kyrkorelaterade hbtq-forums slutna diskussion kring att förändra... tisdag 28/6 10:00

Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier