Det är inte bara stöld av propagandaskyltar som är straffbart i Nordkorea. Att vara kristen är i praktiken också olagligt.
– I Nordkorea ser man ledarna som gudar. Att vara kristen innebär att man tillber något som är högre än ledarna – därför ses de kristna som fiender till staten, säger Sara Bornold på organisationen Open Doors, som arbetar i tjänst för världens förföljda kristna.
Hon berättar att det uppskattningsvis finns mellan 200 000 och 400 000 kristna i landet, men en exakt siffra är svår att få fram eftersom de kristna måste hålla sin tro hemlig. Blir man avslöjad med att vara kristen väntar med största sannolikhet fångläger.
– De senaste siffrorna vi har är att uppemot 100 000 kristna lever i fångläger, säger Sara Bornold.
Man kan också avrättas på grund av sin tro.
– Förra året dödades, vad vi vet, 20 personer på grund av att de var kristna. Men det finns alltid ett mörkertal.
Exakt vad de kristna i fånglägren utsätts för är svårt att veta, påpekar Sara Bornold. Men man vet att de får extremt lite mat, lever i baracker och har små möjligheter att tvätta sig.
– De blir behandlade som djur, säger hon.
Huruvida fångarna utsätts för kemiska experiment – eller något liknande det som amerikanen Otto Warmbier kan ha utsatts för – kan hon inte svara på.
– Det man kan säga är att man brukar behandla utländska fångar bättre än inhemska.
Hon berättar att det på 80-talet fanns en dal som kallades för ”Dödens dal”, där det utfördes kemiska experiment på fångar. Huruvida det finns något liknande i dag vet Sara Bornold inte.
– Jag tror att vi kommer bli chockade när landet faller och vi får se vad som har försiggått. Då tror jag att vi kommer fråga oss varför vi inte gjorde mer.
Vad kan vi göra?
– Vi på Open Doors arbetar med nödhjälp till nordkoreaner och sänder radio för att uppbygga de kristna i tron. Vi hjälper även flyende nordkoreaner vid gränsen. Som privatperson är det svårt att göra något åt regimen, det måste ske på ett politiskt plan. Jag tror att Kina är det land som kan göra mest, för det är den nation som har de bästa relationerna med Nordkorea. Vi får hoppas att de börjar ställa krav på landet.
Sara Bornold påpekar att det även är viktigt att vi som kristna ber för landet och våra nordkoreanska trossyskon.
– Många gånger berättar kristna, som tidigare suttit fängslade i bland annat Nordkorea, att de ofta upplever att de är burna av bön, och säger att de känt att någon, någonstans i världen, bett för dem. Det har gett dem nytt mod och ork att fortsätta.