Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

”Vi fick inte dela ut plastfoster på Nyhem”

Föreningen Livsval fick inte dela ut modeller av foster i graviditetsvecka 12 från sin monter på Nyhemsveckan. – Vi tycker inte att det är ett bra sätt att kommunicera, säger Kjell Olsson från konferensledningen.

Nyheter · Publicerad 08:05, 24 jun 2019

Åsa-Karin Brunninge stod i Livsvals monter på Nyhems­veckan och berättade för konferens­deltagare om föreningens arbete för att få ner antalet aborter. På bordet hade hon en skål med modeller av foster i graviditets­vecka 12 för att kunna visa hur foster kan se ut när de aborteras och för att kunna dela ut till den som var intresserad.

Men redan under konferensens första helg fick hon ett samtal från konferensledningen som, enligt Åsa-Karin, sade att de ville att hon skulle ta bort fostermodellerna.

– De sade att fosterdockorna kan skapa en rädsla hos dem som har gjort abort, säger hon.

Därefter kallades hon in till ett möte med konferensledningen för att diskutera saken. Åsa-Karin fick beskedet att hon får ha en docka i fickan och ta upp och visa om någon frågar, men att hon inte får ge bort några dockor.

– Konferensledningen sade att de kan hamna i orätta händer, berättar hon.

Åsa-Karin säger att hon gjorde som hon blev tillsagd och plockade bort dockorna.

– Det var lite komiskt. Samma kväll kom det fyra personer och frågade efter modellerna. Jag fick förklara att jag inte fick ge bort några längre. De blev jätteförvånade och besvikna, berättar hon.

Bilden som Åsa-Karin ger delas inte helt av konferensledningen.

– Vi bad inte Livsval plocka bort fostermodellerna – det var en dialog. Vi bad om ett samtal på grund av att de delade ut dem till tonårsflickor, och under detta samtal erbjöd de sig att plocka bort dem, säger Kjell Olsson, ordförande för Nyhemsveckan.

Så kan Livsval plocka fram dockorna igen?

– Nej, vi har kommit överens om att den burken med dockorna inte ska stå där.

Får de dela ut dockor om de inte har dem synligt?

– Nej, vi har sagt att vi inte vill att några dockor ska delas ut på Nyhem. Vi tycker inte att det är ett bra sätt att föra diskussionen.

Kjell Olsson påpekar att konferensledningen fått reaktioner på plastfostren vid Livsvals monter.

– Vi tycker inte att det är ett bra sätt att kommunicera på en konferens med massor av tonåringar. Vi har många människor med trasiga liv och trauman från den här typen av upplevelser, säger han.  

Bibeln talar om att vi ska stå upp för sanning och avslöja lögner – kan inte det här vara ett sätt att visa sanningen om aborter?

– Vi ska värna livet, Gud har skapat livet, och vi är inte för aborter. Men vi tyckte inte att det här var ett bra sätt att kommunicera.

Världen idag hör på nytt av sig till Åsa-Karin Brunninge för att höra om det var hon som kom med förslaget.

– Jag erbjöd mig inte att ta bort dem, men ställde en retorisk fråga i stil med: ”Vill ni att jag tar bort modellerna?” Det var ganska tydligt att det var det de ville, säger hon.

De sa att fosterdockorna kan skapa en rädsla hos dem som har gjort abort.

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...

Hot mot biografer inför abortfilm

Minst två biografer i Kanada har utsatts för hot i samband med planerade visningar av filmen Unplanned, om pro life-aktivisten Abby Johnsons liv....