Roger och Vivi-Ann Landén har i omgångar fungerat som familjehem sedan 1998 och tagit emot barn från ett antal olika kommuner. För drygt en vecka sedan blev de kontaktade av Huddinge kommun, som ville undersöka om man kunde samarbeta med dem som familjehem. Men när det blev känt att familjen var troende fick de veta att kommunen inte vill anlita kristna familjer, det är något man gör enbart i undantagsfall.
– Som troende känner jag mig kränkt, de har inte ens träffat eller intervjuat oss, de får reda på att vi är kristna och då räcker det för att avfärda oss, säger Vivi-Ann Landén.
Marianne Krook är verksamhetschef för individ- och familjeomsorg i Huddinge kommun och hon säger att kommunen inte alls har en policy mot kristna familjer.
– Jag kan inte gå in på ett enskilt samtal, men självklart kan vi inte säga att en viss övertygelse skulle hindra att man blir familjehem. Det är klart att det inte finns någon sådan policy.
Hon betonar att uppdraget är att hitta den familj som bäst kan tillgodose barnets behov.
– Vi har barn med väldigt skiftande bakgrund och då är det bra att det finns många olika familjer som kan fungera som familjehem.
Så om de tog en ny kontakt med er skulle de inte få höra att man inte kan vara kristen om man ska bli familjehem?
– Jag vet inte vad som sagts i det aktuella samtalet, men att man är kristen, eller orienterare eller vad man nu är, innebär inte att man diskvalificeras från att bli familjehem.
Enligt Vivi-Ann Landén handlar detta dock inte om ett isolerat fall. Deras kristna tro har varit ett återkommande problem i kontakt med kommuner.
– Vi har mött en skepsis ett flertal tillfällen och har fått nej till att ens bli prövade som familjehem bara för att vi är kristna.
Hon berättar om ett samtal som hon hade med en kommun för några år sedan.
– Den person vi pratade med sa hur fantastiska vi verkade och allt lät väldigt positivt. Innan vi avslutade samtalet frågade hon om vi var med i någon kyrka. Jag svarade att vi är skrivna i Livets ord i Uppsala. Då var det direkt ett kraftfullt nej tack. Innan hon la på luren frågade hon också om vi brukar aga våra barn. Det är fruktansvärt att man kan särbehandlas på det här sättet och att man drar alla som har en tro eller tillhör en församling över en kam utan att ens ha mött oss.
En familj kan alltså på uppdrag av Socialnämnden i en kommun, efter att ha prövats, fungera som familjehem och därmed ta emot personer i behov av en stabil familjesituation. Socialtjänstlagen är tydlig med att det är barnets behov som ska stå i fokus när kommunerna söker familjehem. Och när Världen idag varit i kontakt med sakkunniga på socialdepartementet och Socialstyrelsen, understryker de att varje familj ska prövas enskilt, inte exempelvis utifrån en religiös övertygelse.
I de nationella riktlinjer som finns, står inget som talar för att familjer med en viss livshållning eller övertygelse inte kan vara familjehem.
– Det ska ske en individuell prövning, den ska inte göras schablonartat utifrån etikett eller kategori, säger Ulrik Lindgren, politiskt sakkunnig på socialdepartementet.
Familjen Landén, som funderar på att anmäla händelsen till diskrimineringsombudsmannen, hoppas nu att deras erfarenheter ska göra att fler får upp ögonen för de fördomar som finns mot kristna.
– Vi vill berätta om det här för att vi är säkra på att många andra upplevt samma sak, med tanke på hur ofta vi stött på fördomar och motstånd för att vi har en tro, säger Vivi-Ann Landén.
Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se