Nyheter

Vem bär ansvar för att Sverige gick från Bullerby till barnsoldater?

Är situationen i Sverige att jämföra med ett inbördeskrig? Och vem bär ansvaret för att gängkriminaliteten kunde växa fram? Det är frågor som tas upp i det senaste avsnittet av Veckans nyheter.– Vi har skapat den miljö som gör det här möjligt, säger han.

Publicerad Uppdaterad

Gängvåldet fortsätter att skörda offer i det svenska samhället. På onsdagskvällen sköts två män ihjäl i Stockholm och tidigt på torsdagsmorgonen dog en kvinna i 25-årsåldern efter en kraftig explosion i ett bostadsområde norr om Uppsala.

I det senaste avsnittet av Veckans nyheter tas eskaleringen upp.

– Det är oerhört allvarligt och tragiskt, säger Sven Almkvist.

Även frågan om vem eller vilka som bär ansvar för utvecklingen diskuteras. Sven Almkvist menar att politiska beslut sedan decennier tillbaka ligger till grund för den uppkomna situationen.

– Vi har skapat den miljö som gör det här möjligt, säger han.

Enligt Almkvist handlar det till stor del handlar om en misslyckad migrations- och integrationspolitik, som både S-regeringar och M-regeringar kan beskyllas för.   

– Det är inte fel att öppna våra hjärtan, det är bara det att man inte får tappa förståndet, säger han.

Almkvist menar även att medier har ett stort ansvar.

– Problemet är att man inte har sagt allt [negativa aspekter av migrationen]. Man har inte fått tala om det, säger han.

I slutet av programmet handlar det som vanligt om en teologisk fråga – den här gången rör den Jobs bok. Frågan som ställs är varför Gud tycks lyssna på djävulen när han tillåter lidande i Jobs liv.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag runt klockan 15.00 kommer det ett nytt avsnitt. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Powered by Labrador CMS