Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Elbolaget Vattenfall påstås ha köpt elmätare från ett företag med koppling till en partitopp i det kommuniststyrda Kina. Foto: Ding Haitao/AP/TT & Johan Nilsson/TT

Vattenfalls elmätare kopplas till kommunistpartiet i Kina

De elmätare som Vattenfall köpt och som installeras i hundratusentals svenska hem har kopplingar till kommunistpartiet i Kina, enligt SVT. Samtidigt kan Dalregementets lokaler hamna i Hongkong-kinesiska händer.

Nu uppmanas regeringen komma med direktiv för utlandsaffärer som kan beröra rikets säkerhet.

Nyheter · Publicerad 10:00, 8 jun 2023

Allt fler företag i Sverige har kinesiska ägare eller moderbolag. När SVT nyligen kartlade det kinesiska ägandet i Sverige fann man över 1 500 företag som i olika grad har ett kinesiskt ägande.

Bland företagen som har kineiska kopplingar finns infrastrukturbolag som exempelvis har hand om tåg, tunnelbanor och pendeltåg i Sverige. Ett kinesiskt bolag har vidare hand om säkerheten på Arlanda.

Även om företagen inte alltid har någon direkt koppling till kommunistpartiet finns det ofta ett indirekt inflytande, menar experter.

Nu rapporterar SVT att de elmätare som Vattenfall köpt och som installeras i hundratusentals svenska hem har kopplingar till kommunistpartiet i Kina.

Vattenfall eldistributions tillförordnade kommunikationschef Bo Albertsson säger till SVT att man bedömt att företaget som sålt elmätarna inte står nära den kinesiska regeringen och landets kommunistparti.

Men det stämmer inte, enligt SVT. Den verklige huvudmannen bakom bolaget Sanxing, som tillverkar mätarna, är techmiljardären Jianjiang Zheng. Han har i flera år, och fram till helt nyligen, varit delegat i kinesiska folkkongressen för kommunistpartiet.

Men Vattenfall eldistribution tycker att de extra, djuplodande kontroller som har gjorts av tekniken och säkerheten är tillräckliga. Och inga nya uppgifter har framkommit i de efterkontroller som har gjorts.

”Sammantaget känner vi oss trygga med säkerheten i de elmätare som installeras och de kontroller och uppföljningar som görs kontinuerligt”, skriver Vattenfall i en kommentar till TT.

Samtidigt uppger SVT att den militära anläggningen Dalregementet kan hamna i utländska händer på grund av att fastighetsägaren SBB avser att sälja sina byggnader. Bland intressenterna har bland annat en Hongkong-kinesisk miljardär nämnts, uppger SVT.

Cecilia Vestin, vd på statliga pensionsjätten Kåpans fastighetsbolag, anser att det skulle finnas stora risker med utländskt ägande av en sådan anläggning. Den som äger fastigheten får tillgång till ritningar, uppgifter om elförbrukning och it-avtal, påpekar hon till SVT.

– Städpersonal är också uppe på agendan. De rör sig ju väldigt fritt i lokalerna när ingen annan är där och kan ha tillgång till många saker som ligger framme, säger hon.

Cecilia Vestin anser att regeringen bör kliva in för att förhindra att militära byggnader kan hamna hos exempelvis ryska eller kinesiska ägare. Regeringen uppges dock inte ha några sådana planer.

Säpo har pekat ut den allt större kinesiska utbredningen i Sverige som ett säkerhetshot eftersom många kinesiska företag har kopplingar till det styrande kommunistpartiet. Av den anledningen fick bland annat den kinesiska telekomjätten Huawei inte vara med i upphandlingen av nya 5G-nät i Sverige och flera andra länder.

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00