Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

En stor anläggning för avsaltning av havsvatten i Rishon Letzion. Anläggningen ingår i Sorek Project som producerar dricksvatten till totalt 1,5 miljoner israeler. Foto: Dan Balilty / AP / TT

Vattenbristen över i Israel

Avsaltat havsvatten och återvunnet avloppsvatten. Det håller på att lösa problemet med vattenbrist i Israel.– Inom högst tre-fyra år kan Israel få allt sitt dricksvatten från havet, säger Yona Chen, professor vid fakulteten för jordbruk, mat och miljö vid Hebrew University.

Nyheter · Publicerad 00:00, 25 aug 2015

En av nycklarna är tekniken för att rena avloppsvatten. Här har man efter 15 års intensivt utvecklingsarbete kommit mycket långt.

– Nivån av renhet är så hög att man faktiskt kan dricka det här vattnet. Ingen gör det än så länge. Men det är bara av psykologiska skäl, det har inget med vattnets kvalitét att göra, framhåller professor Chen i en telefonintervju med Världen idag.

Det renade avloppsvattnet fyller däremot stora delar av jordbrukets bevattningsbehov. Och det gör att det vanliga dricksvattnet räcker mycket längre.

– 75 procent av allt avloppsvatten i Israel återvinns i dag, berättar Yona Chen. Det är mest av alla länder i världen. Därefter kommer Spanien som återvinner 11,5 procent. Kalifornien återvinner mindre än en procent.

Kalifornien lider svårt av vattenbrist och professor Chen är övertygad om att man kommer att följa Israels väg. Den amerikanska delstaten har bland annat börjat introducera så kallad droppbevattning, en uppfinning som sedan flera år används i Israel och innebär stor besparing av vatten.

– Det kan tillämpas i Mellanöstern och i alla länder som lider av vattenbrist, framhåller Yona Chen.

Samtidigt pågår ett storskaligt arbete med att omvandla havsvatten till sötvatten i Israel. Världens största anläggning för avsaltning av havsvatten finns i Sorek, Israel. Enligt anläggningens hemsida produceras här dricksvatten till 20 procent av landets hushåll eller 1,5 miljoner människor.

– För närvarande är nästan 65 procent av dricksvattnet i Israel avsaltat havsvatten, berättar Yona Chen. Och inom ett-två år, eller som mest tre-fyra år, kommer allt dricksvatten i Israel att komma från havet, säger han.

Processen med rening av havsvatten är mycket effektiv. Enlig professor Chen blir salthalten i det avsaltade havsvattnet till och med lägre än den salthalt som finns i landets naturliga sötvattentäkter, exempelvis i Galileiska sjön.

En paradoxal effekt av att allt mer sötvatten kommer från haven, är att avloppsvattnet blir mindre salt.

– Då blir det ännu enklare att rena, förklarar professor Chen som själv arbetar med att förfina kvalitén på återvunnet avloppsvatten.

Betyder det här att problemet med sötvattenbrist i Israel och Mellanöstern nu är löst?

– Ja, i Israel är problemet löst, men inte i övriga Mellanöstern. Många länder, exempelvis Jordanien, har ännu inte investerat i den teknik som krävs, till exempel avsaltningsanläggning.

– Det är relativt dyrt men inte ur ett västerländskt perspektiv. I takt med att tekniken har utvecklats så har priset per kubikmeter vatten sjunkit avsevärt i Israel.

Produktionen av sötvatten i Israel har resulterat i ett nationellt överskott (!) på 20 procent. Bland annat levereras 50 miljoner kubikmeter vatten varje år till grannlandet Jordanien via stora rörledningar.

– Dessutom levererar vi sötvatten till både den palestinska myndigheten på Västbanken och till Gazaremsan, berättar Yona Chen.

Israeliska forskare och företag ligger i framkant på vattenområdet. Men mycket av forskningen bedrivs i samarbete med andra länder och företag i Västvärlden. I forskningen kring avloppsvatten är Tyskland, men också den palestinska myndigheten, viktiga partners.

– Det är ett mycket bra samarbete, betonar Chen och erinrar om det spända läge som annars råder mellan Israel och palestinierna.

Kan framstegen på vattenområdet betecknas som en revolution?

– Ja, särskilt i en tid som vår då världen står inför klimatförändringar, säger han och påminner om den värmebölja som i sommar även drabbat delar av Europa.

– Israel har blivit en spjutspets i den här utvecklingen eftersom vi har lidit av vattenbrist. Men det här gäller inte bara oss, den här frågan är relevant för mer än 30 procent av världens länder.

Jonas Adolfsson
jonas.adolfsson@varldenidag.se

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10