Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Vatikanen: Välsignar inte homoäktenskap

Katolska kyrkan står fast i sin äktenskapsteologi. Det meddelar troskongregationen som har ansvar för Katolska kyrkans lära, sedan frågan på nytt blivit belyst efter debatt bland katoliker runt om i världen.

Nyheter · Publicerad 16:23, 16 mar 2021

”I vissa kyrkliga sammanhang framskrider planer och förslag till välsignelser av föreningar mellan personer av samma kön. Sådana projekt motiveras inte sällan av en uppriktig önskan att välkomna och vandra tillsammans med homosexuella personer”, konstaterar troskongregationen i ett nytt dokument.

Men samkönade relationer återspeglar inte Guds tanke med äktenskapet och saknar stöd i Bibeln och kan därför inte bejakas av kyrkan, resonerar Vatikanen.

”Av denna anledning är det inte tillåtet att välsigna relationer eller partnerskap, till och med stabila, som involverar sexuell aktivitet utanför äktenskapet (det vill säga utanför den olösliga föreningen mellan en man och en kvinna som i sig är öppen för överföring av liv), vilket är fallet med föreningar mellan personer av samma kön”, skriver man.

Hållningen bör inte ses som diskriminering, skriver kyrkan. Gud välsignar syndiga människor för att de ska förändras av honom, men han välsignar inte synd.

”Han 'tar oss som vi är, men lämnar oss aldrig som vi är'.”

Påve Franciskus har tidigare uttryckt sig positivt om någon slags laglig ram för att skydda hbtq-par och familjer, även om kyrkans äktensskapssyn förblir oförändrad.

Vissa hbtq-aktivister inom Katolska kyrkan har valt att tolka det senaste beskedet från Vatikanen som att man visserligen inte kan välsigna föreningen av ett samkönat par, men att man kan välsigna individerna att vara ”sitt sanna jag”.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10