Nyheter
Västerås stifts ”transblessing” av unga ifrågasätts
Nyligen sändes den digitala hbtq-konferensen ”Transblessing” från Västerås stift. En mamma, vars son genomgår könsbyte har reagerat på konferensens tema och undrar om kyrkan uppmuntrar unga till könsbyte.
Jag kan inte se hur detta går ihop med kyrkans ideologi.
Förälder till transperson
I början på oktober genomfördes för andra gången en digital konferens som gick under namnet ”Transblessing”. Enligt Svenska kyrkans hemsida vände den sig till ”kristna personer under 30 år som är trans, icke-binära eller på annat sätt trotsar könsnormerna”. Den genomfördes med stöd av EKHO, Svenska kyrkan, Svenska kyrkans Unga och studieförbundet Sensus.
På konferensens Facebooksida finns en bild på arrangörsteamet, iklädda T-shirtar med texten ”God is trans” (”Gud är trans”). Bland talarna finns en transperson som vill bli tilltalad med flera olika pronomen: de, han och hon. I presentationen av personen ifråga används alla tre benämningarna om vartannat.
Transblessing sändes från Västerås stift, som även har publicerat en artikel om den i stiftsbladet. Där intervjuas bland andra Cecilia Redner, stiftsadjunkt för barn och unga. Enligt artikeln är arrangörerna ”unga transpersoner” och Redner ingår i teamet av anställda på stiftskansliet som stöttar dem.
Hon säger att hon är stolt och glad att Västerås stift stöttar transungdomarnas konferens, eftersom hon anser att deras röster är viktiga, inte minst för kyrkan.
– Guds mission utgår ifrån de marginaliserade, det räcker att öppna Nya testamentet för att se det, säger hon bland annat.
Cecilia Redner var en av de drivande bakom det öppna transbrev som publicerades på Västerås stifts hemsida förra året och som innehöll svepande kritik mot medier, feminister och ”högerkristna”.
Efter att den hårda tonen i brevet ifrågasatts av många, uppgav stiftet att formuleringarna inte hade förankrats i stiftets officiella instanser.
En mamma vars son genomgår könsbyte har hört av sig till Världen idag angående Svenska kyrkans konferens. Hon har sett hur ungdomar i grupper på internet ”hejar på” varandra att byta kön och att bryta med sina föräldrar om dessa inte är positivt inställda. Nu är hon orolig för att även kyrkan okritiskt ska uppmuntra till könsbyte.
– Bara namnet Transblessing är anmärkningsvärt. Jag kan inte se hur detta går ihop med kyrkans ideologi. Alla ska kunna vara välkomna i kyrkan, men kyrkan ska inte leda någon på en väg som är så pass farlig, säger mamman.
– De här behandlingarna är väldigt skadliga, särskilt för unga som inte riktigt bestämt sig för vilka de är. De är inte mogna. Könsdysfori går ofta över i puberteten och många ångrar sig senare, fortsätter hon.
Mamman undrar om Svenska kyrkans konferens även har tagit upp negativa konsekvenser av att byta kön eller att man kanske ska vara försiktig och vänta.
– Är det verkligen det här kyrkan ska hålla på med? frågar hon sig.
Världen idag har varit i kontakt med Västerås stift för att få svar på om konferensen även tagit upp negativa aspekter av könsbyte, att det kan vara bra att vänta med behandling och huruvida konferensens upplägg är förankrat inom Svenska kyrkan. Vid denna tidnings pressläggning hade stiftet inte svarat.