Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

Företrädare för Västerås stift tycker att det behövs ”en bred solidarisk feminism som bekämpar trånga könsnormer”. På bilden ses Västerås domkyrka. Foto: Wikipedia

Västerås stift går till attack mot transkritiker

Frän kritik mot medier, feminister och ”högerkristna”. Det är några av beståndsdelarna i det brev till transpersoner som Västerås stift i Svenska kyrkan publicerat. Utspelet har väckt frågor och kritik.

Brevet har även uppmärksammats i USA.

Nyheter · Publicerad 11:00, 20 maj 2021

”Personligt brev till dig som är trans” lyder rubriken till brevet på Västerås stifts webbplats vilket över 940 präster och andra inom Svenska kyrkan undertecknat.

Där hävdar man att det under en längre tid hörts röster som ”velat begränsa” transpersoners liv. I texten slår man brett mot många olika aktörer och företeelser. Medier, ”även de som utger sig vara seriösa”, får kritik av Svenska kyrkan för att ha gett utrymme åt olika sidor i transdebatten.

”Vi ser att transexkluderande feminism använder en retorik som vi känner igen från radikala högerkristna grupper och högerpopulister”, skriver man och fortsätter med påståendet att transpersoner ”drabbas av ord och handlingar som hämtar sin näring ur några av mänsklighetens mörkaste sidor”.

Enligt Svenska kyrkan behövs ”en bred solidarisk feminism som bekämpar trånga könsnormer”, en typ av formulering som kritiker beskriver som ett vänsterpolitiskt ställningstagande.

Tonen är mycket hård, men mer konkreta exempel på vem eller vad man egentligen syftar på saknas.

Brevet har författats av sex personer, däribland flera inom Västerås stift samt Frida Ohlsson Sandahl, hbtq-aktivist och initiativtagare till hbtq-certifieringen Regnbågsnyckeln som används i Svenska kyrkan.

En av undertecknarna är också Erik Gyll som är nationellt ansvarig för hbtq-frågor inom Svenska kyrkan.

Världen idag har vid flera tillfällen sökt ansvariga på Västerås stift för att be dem precisera vad eller vilka man egentligen kritiserar, och om även de experter och sjukhus som nu bromsar könskorrigerande behandlingar är måltavlor för kritiken, men utan framgång.

Till Kyrkans Tidning säger Cecilia Redner, stiftsadjunkt för barn- och ungdomsfrågor i Västerås stift, att brevet är skrivet av ”allierade till transpersoner”.

Texten har, i sociala medier, fått kritik från både konservativa och feminister.

”Otroligt märkligt ställningstagande av kyrkan”, skriver en person.

”I denna text argumenterar Svenska kyrkan för att vi som kritiserar transrörelsen inte ska ges utrymme i medierna. Den antidemokratiska vänstern har kapat kyrkan”, skriver en annan.

Brevet har också uppmärksammats i USA där bland annat kristna mediebolaget CBN rapporterar att Svenska kyrkans företrädare nu själva beskriver samfundet som trans.

I denna text argumenterar Svenska kyrkan för att vi som kritiserar transrörelsen inte ska ges utrymme i medierna. Den antidemokratiska vänstern har kapat kyrkan.

Optimism om historiskt avtal mellan Israel och Saudiarabien

Mellanöstern. Både Saudiarabien och Israel uttrycker optimism inför ett historiskt avtal som skulle kunna... lördag 23/9 13:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10