Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Västerås säger nej till RFSL:s hbtq-certifiering i skolorna

Att kontinuerligt hbtq-certifiera Västerås kommuns alla lärare, genom RFSL, skulle bli för dyrt, konstaterade grundskolenämndens ordförande när saken debatterades i kommunfullmäktige.

”RFSL har sannerligen hittat ett sätt att mjölka den offentliga sektorn”, skriver Matilda Molander, politisk redaktör för lokaltidningen VLT, på Twitter.

Nyheter · Publicerad 08:00, 4 sep 2022

Det var under mandatperiodens sista kommunfullmäktigesammanträde i Västerås på torsdagen, som frågan om så kallad hbtq-certifiering av skolorna, något som tillhandahålls av intresseorganisationen RFSL, dök upp genom frågor som vänsterpartisten Lars-Erik Nordin hade lämnat in.

Grundskolenämndens ordförande, liberalen Anna Lundberg, fick svara på hur många grundskolor i kommunen som är hbtqi-certifierade och hur planerna ser ut när det gäller sådan certifiering framgent, vilket går att lyssna på i efterhand på kommunens sajt.

– Vi har haft skolor som har varit certifierade tidigare, men man har inte valt att förnya den här, för det är ganska omfattande, konstaterade Lundberg till att börja med.

Några planer på uppgradering av certifiering eller ny sådan finns inte heller, konstaterade grundskolenämndens ordförande som framhöll kostnaderna som en central orsak.

Lars-Erik Nordin (V) förklarade att han ställt sina frågor med anledning av rapporterna i media om att allt fler barn- och ungdomar i grundskoleåldern funderar över och är osäkra på sin könstillhörighet.

– Och de här hbtq-utbildningarna som RFSL tillhandahåller, ja de är dyra men de är också väldigt bra, och ger en bra grund för att öka förståelsen för de här frågorna och kunna möta eleverna i deras oro, enligt vänsterpartisten.

Enligt Lundbergs kalkyl skulle det dock, om man räknar in både det pris som RFSL tar för utbildningen och kostnaden för lärarnas arbetstid, kosta så mycket som 21 miljoner kronor var tredje år för att upprätthålla en hbtqi-certfiering. En sådan stor kostnad menade hon inte vore rimligt när det trots allt redan finns stöd att få för elever som mår dåligt på grund av osäkerhet när det gäller sin könsidentitet.

– I dag har vi ju kuratorer på alla skolor som är personer som kan möta elever i behov av stöd, och kuratorerna har ju i sin tur experthjälp att få via den centrala elevhälsan, påpekade Lundberg (L).

Matilda Molander, politisk redaktör på Vestmanlands läns tidning reagerade på kostnaden i ett Twitterinlägg.

”275 000 kronor per skola för hbtqi-certifiering? RFSL har sannerligen hittat ett sätt att mjölka den offentliga sektorn. Klokt att Västerås stad inte lägger pengar på det”, skriver hon.

Västerås kommun styrs under innevarande mandatperiod av mittenkoalition bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00