Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Vasaloppet gick av stapeln – fast som för 100 år sedan

Vasaloppet som för hundra år sedan då det första loppet kördes? Ja, det var tanken bakom Jubileumsvasan mellan Sälen och Mora i lördags i ett unikt arrangemang byggt på tanken att genomföra det klassiska skidloppet så likt det historiska originalloppet som möjligt.

Nyheter · Publicerad 19:00, 14 feb 2022

Vem som helst kunde inte vara med. Bland många sökande valde Vasaloppets ledning ut 139 skidlöpare, samma siffra som i det ursprungliga loppet. Skidorna skulle vara av samma typ som under loppet 1922. De långa, tunga och gamla tjärade träskidorna innebar en utmaning att såväl tillverka som att åka på. Dessutom hade de gammaldags skidbindningar, med dålig stabilitet och med uppenbar risk att materialet skulle ge vika. 

Även om snön var packad hade inga skidspår dragits. Bansträckning skilde sig en del från dagens Vasalopp, inklusive inne i Mora där skidlöparna åkte en bit på is, kom upp bakom kyrkan och på ett smalt spår mellan kommunhuset och klockstapel nådde det lilla anspråkslösa målet, precis som för hundra år sedan med den hejande publiken – många av dem klädda som på 1920-talet – tätt inpå. 

Inga högtalare pålyste att vinnaren var på väg, dock näverhornet från kyrkans klockstapel. Med ett ständigt leende på läpparna skidade västgöten Erik Wickström runt 35 minuter snabbare än Ernst Alms segertid på runt sju och en halv timme 1922. Wickström gick i mål på 6:57.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00