Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Vasaloppet gick av stapeln – fast som för 100 år sedan

Vasaloppet som för hundra år sedan då det första loppet kördes? Ja, det var tanken bakom Jubileumsvasan mellan Sälen och Mora i lördags i ett unikt arrangemang byggt på tanken att genomföra det klassiska skidloppet så likt det historiska originalloppet som möjligt.

Nyheter · Publicerad 19:00, 14 feb 2022

Vem som helst kunde inte vara med. Bland många sökande valde Vasaloppets ledning ut 139 skidlöpare, samma siffra som i det ursprungliga loppet. Skidorna skulle vara av samma typ som under loppet 1922. De långa, tunga och gamla tjärade träskidorna innebar en utmaning att såväl tillverka som att åka på. Dessutom hade de gammaldags skidbindningar, med dålig stabilitet och med uppenbar risk att materialet skulle ge vika. 

Även om snön var packad hade inga skidspår dragits. Bansträckning skilde sig en del från dagens Vasalopp, inklusive inne i Mora där skidlöparna åkte en bit på is, kom upp bakom kyrkan och på ett smalt spår mellan kommunhuset och klockstapel nådde det lilla anspråkslösa målet, precis som för hundra år sedan med den hejande publiken – många av dem klädda som på 1920-talet – tätt inpå. 

Inga högtalare pålyste att vinnaren var på väg, dock näverhornet från kyrkans klockstapel. Med ett ständigt leende på läpparna skidade västgöten Erik Wickström runt 35 minuter snabbare än Ernst Alms segertid på runt sju och en halv timme 1922. Wickström gick i mål på 6:57.

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00