På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Varnhems kyrka får samla fler än åtta – när den är museum

Upp till 70 personer kan besöka Varnhems klosterkyrka när den historiska byggnaden i Västergötland håller öppet som museum. När församlingen firar gudstjänst i samma rymliga lokal ligger gränsen på åtta.

– Något inkonsekvent är det ju, säger Emanuel Carlsson, församlingsherde i Varnhem.

Nyheter · Publicerad 09:00, 15 apr 2021

Maxantalet på 70 museibesökare bygger på församlingens eget initiativ om att tillämpa kvadratmetersregeln utanför gudstjänsttid, skriver Emanuel Carlsson till Världen idag.

Kyrkan är cirka 1 000 kvadratmeter invändigt, och därutöver har man gjort avdrag för bänkar och pelare.

– Men det har mig veterligen ännu inte hänt att 70 personer har varit i kyrkan samtidigt. Även om det gott och väl kan vara 500 personer per dag så är det aldrig mer än 30 personer inne samtidigt. 

Enligt Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter ska varje besökare på museer och konsthallar kunna disponera minst tio kvadratmeter av den tillgängliga ytan, med ett maxantal på 500 personer. För allmänna samlingar, dit gudstjänster räknas, ligger taket kvar på åtta deltagare.

Emanuel Carlsson tycker att det är inkonsekvent att samma lokal får ta emot åtta respektive 70 personer beroende på ändamålet.

– Samtidigt är mitt uppdrag i första hand att räcka sakramentet till församlingen, och då ligger mitt och medarbetarnas fokus på att fira det antal gudstjänster som behövs för att uppfylla det, säger han.

– Det är något vi med glädje gör, om det så skulle bli tio mässor efter varandra. Värre än inkonsekventa restriktioner är ändå stängda kyrkor och inställt nattvardsfirande. 

I Varnhems klosterkyrka firas mässa tre eller fyra gånger per söndag, beroende på hur många som anmäler sig. Dessutom bes tidebön tre gånger om dagen under veckorna.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier